ImportanteInsider

Două sindicate (formale), fotbaliști fără protecție, cadouri din partea FMF și manipularea în privința afilierii: fotbalul din Moldova este din nou înglodat din cap până în picioare. Poate că suntem din nou mințiți

By iulie 24, 2020iulie 27th, 2020Niciun comentariu

Vă mai amintiți povestea lui Sergiu Sîrbu? În teorie, oamenii din domeniul fotbalului, care se confruntă cu anumite probleme, ar trebui protejați.

De către cine? În țările civilizate – de către Sindicatul Fotbaliștilor.

Am analizat niște date și am descoperit că în Moldova au fost create două astfel de sindicate similare, însă acestea sunt formale și nu au protejat sau susținut niciun jucător de fotbal până acum.

Cel mai probabil, acest lucru a fost făcut pentru ca FMF să obțină sprijinul membrilor fideli afiliați. Am încercat să dăm de capăt în această poveste foarte confuză și ne-am întristat din nou, pentru a câta oară.

Ne-am întristat din două motive:

1️⃣ Primul motiv. În Republica Moldova se creează organizații formale, care se înmulțesc în cursul anului preelectoral (foarte „neașteptat”). Esența lor este să devină utile pentru FMF, să se supună acesteia și să voteze întotdeauna „așa cum trebuie”. Iar la alegerile viitoare ale președintelui FMF – să voteze actualul președinte (vom veni cu explicații în curând).

2️⃣ Al doilea motiv. Orice fotbalist moldovean care se confruntă cu careva probleme nu este protejat. Fapt dovedit.

Iar problemele din fotbalul moldovenesc apar cu aceeași frecvență cu care Messi înscrie goluri pentru Barcelona. Adică mult mai des decât s-ar părea la prima vedere.

Problemele principale sunt: nerespectarea clauzelor contractelor, neplata salariilor, vătămări, reabilitări și multe altele.

Cu câteva săptămâni în urmă scor.md a scris despre problema cu care s-a confruntat fostul jucător al “Nistru” Chișinău, legendarul Sergiu Sîrbu. Întreaga comunitate de fotbal din Moldova știa (și de multă vreme) că Sîrbu are o problemă.

Cu toate acestea, în afară de discuții, nimic pozitiv în viața lui Sergiu Sîrbu nu s-a întâmplat de atunci.

Și atunci, noi am înțeles: în Moldova fotbaliștii nu sunt protejați. În nici un fel și sub nicio forma.

Este ciudată această constatare. Vom explica de ce:

✔ În Moldova, chipurile, a fost creat un Sindicat (care trebuie să îi protejeze pe jucătorii de fotbal), dar, după cum se dovedește, acesta nu este înregistrat nicăieri în instanțele oficiale.
✔ În martie 2020, în Moldova a fost creat și înregistrat oficial un alt Sindicat, dar nici acesta încă nu s-a remarcat prin nimic. Despre crearea lui nu s-a anunțat public, el nu a protejat pe nimeni și, în general, așa cum credem noi, a fost creat pentru a fi loial FMF.

În ceea ce privește fondarea primului sindicat, povestea este următoarea.

Își amintește de asta fostul jucător al echipei naționale a Moldovei, Ion Testemițanu.

– Sindicatul exista încă pe timpul când jucam eu. Am fost contactat de către Iuri Hlizov. Acesta a fost inițiatorul creării unei organizații sindicale. El a solicitat asistență financiară pentru a înființa o asociație care să sprijine jucătorii de fotbal, să îi reprezinte și să le apere interesele în instanță, în situații cum ar fi neplata sau plata cu întârziere a salariilor.

Deci, Iuri Hlizov s-a adresat la Ion Testemițanu pentru a solicita asistență financiară. Și acesta din urmă l-a ajutat:

– Suma solicitată era de 5.000 de lei. Și am plătit-o, astfel încât să se poată crea această asociație – un sindicat. Evenimentul s-a petrecut în februarie 2006, eram atunci încă un jucător de fotbal activ. Ei bine, am fost rugat să îl ajut, după cum mi s-a spus – pentru o cauză nobilă și l-am ajutat. Și nici suma solicitată nu era foarte mare. Nu am putut refuza, pentru că era vorba de protejarea jucătorilor noștri. Mi s-a spus că organizația a foat înregistrată și aceasta a început să funcționeze. De fapt, din câte am înțeles, nu s-a făcut nimic. Mi s-a oferit un carnet de membru de sindicat chiar înainte ca acesta să fie fondat. Acest lucru a fost făcut pentru a mă convinge să plătesc pentru înregistrarea sindicatului. Poate că într-adevăr organizația a fost înregistrată, dar nu se știe unde anume. M-am adresat recent la departamentul guvernamental unde sunt înregistrate organizațiile obștești și unde ar fi trebuit să fie înregistrat și sindicatul. Acolo mi s-a spus că nu există o astfel de organizație, chiar dacă, cu toate acestea, organizația a fost afiliată la FMF și mi-a și fost înmânat un carnet de membru sindical. După cum s-a dovedit, mi s-a dat un carnet de membru „fals”, astfel încât să cred în existența organizației. Cu toate astea, nu cunosc niciun jucător de fotbal sau antrenor care ar fi membri ai acestei asociații. În schimb mi s-au dat toate documentele.

Cel mai interesant lucru s-a întâmplat, însă, mai târziu. Organizația creată nu a fost înregistrată nicăieri, dar, cu toate acestea, a obținut, într-un fel, dreptul de vot în cadrul evenimentelor sub auspiciile FMF.

Întrebare adresată lui Ion Testemițanu:

– Adică, în principiu, ați achiziționat cu 5000 de lei documentele unei organizații inexistente?
– Da, așa se pare. Repet, poate aceasta a fost înregistrată undeva, dar nu știu niciun jucător de fotbal care să aibă aceleași documente ca mine. Aceste certificate au fost emise pentru mine, dar toate ele sunt doar pe hârtie. Dar, într-un fel, s-a dovedit că organizația era afiliată la FMF și, prin urmare, avea dreptul de vot. Președintele asociației, Iuri Hlizov, la congresele și întâlnirile FMF a votat pentru adoptarea anumitor decizii. Acesta din urmă a fost invitat peste tot, iar lucrul dat este confirmat de documentele pe care este semnătura lui, fapt care demonstrează că el a participat la aceste congrese. Deși, după cum înțeleg, el nu a avut niciun drept să facă acest lucru, deoarece organizația pe care o conduce nu este înregistrată la agențiile guvernamentale relevante, am verificat chiar eu această informație.

Conform lui Ion Testemițanu, când acesta a încheiat cariera în fotbalul și a devenit vicepreședinte al FMF, el s-a adresat la secretarul general al FMF, Nicolai Cebotari. Ion i-a povestit despre existența acestei asociații, că personal a luat parte la înființarea ei, oferind banii necesari pentru înregistrare și primind documente, dar, în același timp, nu a văzut nicio activitate, nimeni nu s-a ocupat de soarta jucătorilor, nimeni nu a apărat pe nimeni, nimeni din jucători nu a fost reprezentat în instanțe.

– Jucătorii de fotbal au multe probleme, dar nu am văzut ca cineva să îi apere sau să îi reprezinte. Am ridicat această întrebare, dar nu am primit un răspuns clar, a spus Testemițanu.

În 2019, Iuri Hlizov (în 2006, Testemițanu i-a dat 5.000 de lei pentru înregistrarea sindicatului) a luat parte la congres și a votat.

– Pot oferi documente care confirmă acest lucru – procesele-verbale ale ședințelor. Am aflat, de asemenea, că această organizație pur și simplu nu există în mod oficial, spune Ion.

Am verificat declarațiile lui Ion și am ajuns la concluzia că are dreptate. Am găsit documentele care confirmă spusele lui. 

Astfel, de exemplu, la Agenția Serviciilor Publice, la solicitarea noastră, am primit un document (foto), care indică faptul că, la data de 22 mai 2019, delegațiile membrilor afiliați au luat parte la Congresul FMF și au primit, cităm, „Materiale ale Congresului și cadouri din partea FMF”. Printre alți participanți, este prezent și Iuri Hlizov. În dreptul numelui său este notată organizația pe care o conduce – Sindicatul Național al Fotbaliștilor din Moldova. El și-a confirmat participarea la Congres cu semnătura prezentă în listă. Aceasta este vizibilă și evidențiată în imagine.

Se pare că manipulările nu s-au încheiat aici.

Acest fapt spune despre un singur lucru: probabil, conceptul de „transparență” nu este foarte compatibil cu FMF.

Iată explicația:

În 2020 FMF a creat o asociație nouă, similară, dar a numit acolo „oamenii săi proprii” – cei fideli, iar în documentele constitutive s-a afirmat că aceasta a fost creată doar pentru că nu exista o altă organizație similară la acel moment.

Repetăm. „Doar pentru că nu exista o altă organizație asemănătoare la acea vreme”.

Amuzant, nu-i așa?

Documentele arată contrariul: președintele vechii asociații a participat la congrese și și-a pus semnătura pe documente.

Prin urmare, apare o situație paradoxală: la congrese au participat persoane dintr-o organizație inexistentă.

Mai mult ca atât, am găsit în mass-media știri din 13 august 2005, care informează că a fost creat un sindicat în Moldova pentru a proteja jucătorii de fotbal. Iată extrase din articol:

La data de 13 august 2005 in Chișinău a avut loc o conferință de constituire privind crearea Uniunii profesionale a jucătorilor de fotbal din Moldova, la care au participat mai mulți reprezentanți ai cluburilor de fotbal din țară, veterani de fotbal. Unul dintre inițiatorii acestei organizații, Iuri Hlizov, a ținut un discurs de deschidere.
Primii pași au fost făcuți anul trecut, am fost susținuți atât de Confederația Sindicatelor „Solidaritate”, cât și de FMF. În cadrul conferinței de fondare a fost aprobat statutul sindicatului, au fost aleși conducătorii.

Ion Testemițanu:

– Bănuiesc că există multe astfel de asociații care au fost create doar pentru ca liderii lor să voteze la congrese. M-am interesat: există o mulțime de organizații care nu sunt înregistrate conform Statutului FMF, iar reprezentanții lor nu aveau dreptul de a fi congres. Este vorba inclusiv și despre Asociația fotbalului feminin, în care președinte este o persoană, iar la congrese a votat cu totul altă persoană.

Așadar, în 2020 a fost creat un alt sindicat (notă: numărul mai mare de sindicate nu înseamnă și soluții mai eficiente la problemele jucătorilor de fotbal). Președintele acestei organizații este Constantin Scripnic. Tot el este directorul Arenei de Futsal din comuna Ciorescu, care toată viața s-a ocupat cu … luptele (da, da, ați citit corect, nu am confundat nimic) și lucrează … la FMF.

Este clar, nu?

În plus, printre fondatorii acestei asociații se numără următorii membri:

✔Alexandru Golban (președinte al Asociației de futsal din Moldova. Lucrează la FMF)
✔Oleg Clipa
✔Vladimir Colbasiuc (secretar general al Asociației futsal din Moldova. De asemenea, lucrează la FMF)
✔Dumitru Tuliuliuc (nu știm aproape nimic despre el)

– Știți exact cum ar trebui să funcționeze o asociație sindicală. Pe baza acestor cunoștințe, puteți evalua activitatea asociației actuale? Face ea ceva sau există doar pe hârtie?
– Asociația are 5 persoane – fondatori, majoritatea lucrează la FMF. Care a fost scopul pentru care a fost creată această asociație – nu știu, dar cred că a fost creată pentru ca FMF să aibă oameni fideli la congres, care vor vota pentru deciziile necesare. Nu am auzit că ar reprezenta interesele cuiva, ale antrenorilor sau jucătorilor. Au creat o nouă asociație pentru că și-au dat seama că cineva caută adevărul. Au creat o nouă asociație astfel încât să nu apară întrebări sau probleme mai târziu. Există însă documente, procese-verbale de la congrese, în care apar persoane din organizații inexistente și voturile lor sunt luate în considerare la aceste congrese.

– Și totuși, cum ar trebui să funcționeze organizația sindicală a fotbaliștilor din Moldova? Ar trebui organizate întâlniri în cadrul cărora să se discute probleme, ar trebui să se întocmească rapoarte cu privire la activitatea depusă?
– În primul rând, noua organizație ar fi trebuit să fie acceptată la Comitetul Executiv și la Congresul FMF, ar fi trebuit să fie anunțată crearea/existența acesteia întregii comunități de fotbal din Moldova. Iar acest lucru nu a fost făcut (un alt minus la karma). Totul s-a făcut în secret. Organizația ar fi trebuit să atragă jucători de fotbal care ar deveni membri ai acesteia și care urmau să plătească ulterior cotizațiile de membru. Dar nimeni din fotbalul din Republica Moldova nu știe despre această asociație. Ar fi trebuit să se anunțe oficial ce fel de organizație este, cu ce se va ocupa, că este o organizație care ar va proteja interesele antrenorilor și jucătorilor de fotbal în caz de probleme cu salariile sau cu nerespectarea contractelor.
Aceasta ar trebui să se ocupe de probleme precum pensionarea sportivilor. După ce un jucător de fotbal își încheie cariera de fotbal, el ar putea primi o pensie, iar pentru ca acest lucru să se producă, organizația trebuia să meargă oficial la un fond de pensii și să negocieze condiții. Ar fi trebuit ca organizația să promoveze aceste probleme pentru a oficializa profesia de „fotbalist profesionist”.

– Recent, în comunitatea de fotbal s-a discutat despre cazul lui Sergiu Sîrbu (scor.md a scris despre cazul lui Sergiu), care are probleme de sănătate. Credeți că organizația sindicală ar putea rezolva problema?
– Da, acest lucru ar trebui soluționat de către asociația sindicală. Ea ar trebui să rezolve problema, să ofere asistență financiară, însă asociația creată rămâne neimplicată. În străinătate, de exemplu sportivul este protejat. O să vă povestesc cum problemele jucătorilor de fotbal sunt rezolvate acolo prin propriul meu exemplu. Timp de 2 ani am jucat în Anglia, unde fotbalistul primește o pensie după încheierea carierei sale profesionale. Așa lucru se întâmplă în țările civilizate, iar de fotbalist se are grijă atât în ​​timpul carierei sale de fotbal, cât și după. După încheierea carierei mele profesionale din 2009, am fost căutat mult timp pentru a mi se plăti acești bani. Am la îndemână toată documentația din care este clar cum se face acest lucru în această țară.

Revenind la asociația noastră, sunt 100% sigur că nimeni nu a verificat activitățile administrative și financiare ale acesteia.
Știu că este dificil să faci legătura cu conducerea organizației – asta și reprezintă răspunsurile la toate întrebările. Nu sunt aleși oamenii potriviți, aceștia sunt numiți doar pentru a vota așa cum ar trebui și nu fac nicio activitate, poate doar pe hârtie.
În ceea ce privește sindicatele din străinătate ale jucătorilor și federațiilor de fotbal, acestea își îndeplinesc obligațiile. S-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru mine că au vrut să-mi plătească pensia cuvenită, o sumă destul de mare. Pensia mea era reală și ei mă căutau ca să mi-o ofere. Aceasta reprezintă un fel de ajutor financiar. Și vorbim aici despre o sumă mare de bani, nu în lei, ci în lire sterline…

– Credeți că acest lucru este posibil și în țara noastră?
– Probabil că da, principalul lucru este dorința …

De fapt, povestea cu cele două sindicate care nu funcționează a expus două probleme globale în fotbalul din Moldova.

Vom descrie despre ce este vorba.

✅ Prima problemă. Iresponsabilitatea și formalitatea. Scopul pentru care organizația a fost creată nu a fost atins. Jucătorii de fotbal sunt lipsiți de sprijin, sindicatul nu face nimic și nu decide nimic (nu are pârghiile necesare/ are alte priorități).

✅ A doua problemă. La începutul acestui an FMF avea 122 de membri afiliați. Și acum, în cursul anului 2020, sunt deja 128 de membri afiliați, care au fost acceptați deodată la unul dintre comitetele executive. Adică plus 6 membri noi și nicăieri în sursele oficiale ale FMF nu a fost raportat acest lucru. Numai pe site-ul FMF lista s-a schimbat. Și cu asta basta. https://fmf.md/home/fmf/despre-fmf/membrii-afiliati-464.html
Având în vedere ce se întâmplă, ne întrebăm cum se va modifica lista membrilor afiliați până la sfârșitul anului 2020 și mai ales înainte de alegerea unui nou președinte al FMF. Cât de transparent va fi procesul de afiliere sau dezafiliere și cel mai important – după ce criterii? În statutul FMF nu există criterii clare pentru ambele proceduri. Acesta funcționează în dependență de direcția și interesele spre care e îndreptat. Statutul FMF, articolele 12-15.

Care ar fi scopul? Noi știm.

Creșterea sau micșorarea artificială a numărului de membri afiliați care ar asigura votarea la viitoarele alegeri pentru șeful FMF – pentru candidatul care trebuie. Cel care trebuie va fi ales, cel care nu trebuie – eliminat. Ca piesele de șah.

Care este concluzia?

Este o rușine că în spatele organizației sindicale – care ar putea ajuta mulți fotbaliști moldoveni, inclusiv legenda fotbalului moldovenesc Sergiu Sîrbu – se ascund anumite obiective egoiste personale și de carieră profesională.

Cu siguranță că Sergiu Sîrbu (și mulți alți oameni care și-au dedicat viața fotbalului și care acum sunt lipsiți de sprijin) nu va spune „mulțumesc” pentru asta.

Dacă sunteți interesat(ă) de materialele noastre și acestea sunt informative pentru Dvs., vă invităm să vă abonați la pagina noastră. Astfel vom ști că vă pasă (ca și nouă, de altfel) de fotbalul moldovenesc.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile