ImportanteInsiderReportajeImportanteInsiderReportaje

8 mii de euro pentru două înfrângeri: jucătorii echipei naționale a Moldovei au primit bonusuri (destul de mari) pentru faptul că au pierdut în fața francezilor și islandezilor

By august 5, 2020One Comment

8 mii de euro pentru două înfrângeri: jucătorii echipei naționale a Moldovei au primit bonusuri (destul de mari) pentru faptul că au pierdut în fața francezilor și islandezilor. Antrenorii au primit câte 10.000 de euro fiecare.

Se pare că în fotbalul moldovenesc lucrurile au ajuns la absurd.

Așadar,
14 noiembrie 2019. Paris. Franța.

Echipa națională a Moldovei, la “Stade de France”, pierde în fața francezilor în penultimul meci din etapa de calificare pentru EURO 2020 cu scorul de 1:2. În pofida faptului că Vadim Rață deschide scorul, insuflând speranță suporterilor, echipa obține (ca de obicei) zero puncte. Francezii dețin un avantaj total în toate: 17 șuturi spre poartă împotriva a două din partea echipei noastre și 78% din posesia mingii împotriva 22%.

Trei zile mai târziu, istoria se repetă: Moldova pierde (deja acasă) în meciul cu Islanda, cu același scor – 1:2.

Drept urmare, segmentul final al ultimei selecții: 2 meciuri – 2 pierderi – 0 puncte.

Asta a văzut toată lumea.

De fapt, după meciurile menționate, a avut loc atingerea absurdului. Jucătorii echipei naționale a Moldovei, care au jucat în cele două meciuri și au pierdut, au primit … bonusuri din partea FMF.

Atenție, bonusuri pentru … înfrângere!

Așadar, jucătorii au primit câte 4 mii de euro pentru fiecare meci, respectiv câte 8 mii de euro pentru două jocuri. Este vorba despre 155.000 de lei de persoană.

Nici antrenorii nu au rămas fără premii. FMF le-a „mulțumit” într-un mod foarte ciudat pentru pierderea echipei, cu câte 10 mii de euro. Pentru o clipă, asta înseamnă aproximativ 200 000 lei de persoană.

Astfel, suma totală a bonusurilor s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de lei. Cu alte cuvinte – aproximativ 200.000 de euro.

Noi, desigur, nu suntem împotriva bonusurilor, dar trei fapte ne trezesc o indignare totală:

1️⃣ De ce se oferă bonusuri pentru înfrângere, adică în lipsă de rezultate? Cui i-a venit această idee genială?

2️⃣ Aceasta a fost cea mai slabă performanță a echipei naționale a Moldovei (în special luând în considerare adversarii) din istoria tururilor de calificare. Atât în ​​ceea ce privește rezultatele, cât și conținutul.

3️⃣ Echipa națională a Moldovei se află pe locul 175 în clasamentul FIFA și pe ultimul loc printre echipele naționale ale țărilor CSI și Baltice.
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
Să mergem mai departe.

În grupa de calificare la EURO 2020 Moldova „a reușit” să ocupe un loc inferior chiar și față de… Andorra. Asta înseamnă că țara noastră a ocupat ultimul loc în clasament.
Moldova a pierdut în fața tuturor. Și asta în ciuda faptului că în grupul nostru de calificare nu exista decât o singură echipă de top. Restul echipelor au fost din Turcia, Islanda, Albania și Andorra – adică echipe mici.

Igor Oprea
A marcat primul gol al echipei naționale a Moldovei în turneul oficial (față de georgieni, în deplasare, în calificarea pentru Cupa Mondială din 1996), iar câțiva ani mai târziu, în două minute, a înregistrat două goluri împotriva echipei naționale a Finlandei (calificarea pentru Cupa Mondială – 1998).

– Igor, jucătorii echipei naționale a Moldovei au primit bonusuri pentru înfrângerile din meciurile cu Franța și Islanda. 4 mii de euro pentru 1 meci. 8 mii pentru două meciuri. Vi se pare logic?
– Nu, desigur, și nu știu cine s-ar fi putut gândi la așa ceva. Dacă aceștia au primit câte 8 mii de euro pentru două pierderi, atunci cât oare ar putea primi pentru o remiză sau un câștig? Despre ce fel de patriotism este vorba, despre ce fel de motivație putem vorbi dacă fotbaliștii obțin bani în toate aceste 3 cazuri.

– În toate 3 cazuri? Adică?
– Orice meci poate avea doar trei rezultate: victorie, egalare, înfrângere. Și pentru orice rezultat, reiese că fotbaliștii primesc bani. Îmi vine foarte greu să înțeleg acest lucru.

– Explicați …
– Psihologic, acest precedent îl “omoară” pe jucător. Care ar fi scopul să mai apară pe teren? Motivarea obținerii unui rezultat pozitiv se pierde.

– Bine, spuneți-ne cum a fost când ați jucat la echipa națională a Moldovei?
– Nu am avut niciodată bonusuri pentru înfrângeri. Niciodată. Premiile au fost acordate doar pentru victorii și remize. Și acest lucru este absolut firesc, este unul corect.

– Cum au fost stabilite bonusurile pe timpul când jucați în echipa națională?
– După tragerea la sorți a turneului de calificare. Când știam deja cine sunt rivalii noștri din grupă, se anunțau sumele de bonusuri: pentru victorii, pentru remize, pentru victorii/remize acasă, pentru victorii/remize în deplasare. Suma bonusurilor depindea și de oponent, dar și de faptul dacă ai jucat în formația de start sau nu.

– Care au fost cele mai mari bonusuri care vi s-au promis?
– Îmi amintesc că pentru victoria asupra Germaniei (ulterior aceștia au devenit campioni europeni) în etapa de calificare la Euro-96, jucătorilor echipei naționale li s-a promis 10.000 USD pentru fiecare. Acest lucru a fost convenit înainte de începerea etapei de calificare. Pe atunci, echipa națională bulgară a fost foarte puternică, împreună cu Stoichkov au ocupat locul 4 la Campionatul Mondial din SUA. Pentru victoria asupra lor, ni s-a promis câte 7.000 de dolari. Acasă, am jucat bine cu Germania, eram înaintea lor după rezultatul jocului, Alexandru Guzun a marcat, apoi au fost alte momente în favoarea noastră, dar spre final am pierdut 1:3 (selecția pentru Campionatul European din 2000). Nimănui nici nu i-a venit în cap ideea de a ne oferi bonusuri pentru înfrângere.

– Apropo, bonusurile promise nu erau mici pentru acele vremuri …
– Desigur, dar toată lumea știa că acestea sunt bonusuri doar pentru victorie. Nimeni nu aștepta bonusuri pentru pierderi.

– În acea etapă de calificare, echipa națională a obținut trei victorii (două peste Georgia și una peste Țara Galilor), iar Dvs. personal ați marcat primul și istoricul gol al echipei naționale a Moldovei în tururile de calificare. Ce premiu ați primit pentru victoriile peste Georgia și Țara Galilor?
– 3.000 USD pentru victoria asupra Georgiei și 5.000 USD pentru victoria din meciul cu Țara Galilor. Acestea au fost bonusuri foarte bune pentru acele vremuri. După runda de calificare era posibil să cumperi un apartament în sec. Botanica. Eram perfect conștienți că apărăm onoarea țării, iar dacă obținem un rezultat (și anume un rezultat bun), vom primi o recompensă. Fără eforturi și rezultate, nu poate și nici nu trebuie să fie vorba de premii.

– Este logic, suntem de acord.
– Este. De exemplu, eu fiind un jucător din “Zimbru”, nici măcar nu îmi imaginez că Nicolai Timofeevich (Nikolai Ciornii – președintele “Zimbru”) să vină la noi după înfrângere și să ne ofere bonusuri. Este o prostie. Nu a existat niciodată așa ceva. De asemenea, nu-mi pot imagina acest lucru nici la ziua de astăzi. De exemplu, dacă “Petrocub” pierde față de “Sfîntul Gheorghe”, îmi este greu să-mi imaginez că Usatîi (Nicolai Usatilîi – președintele FC “Petrocub”) vine la jucători și le spune: „Poftim banii, bonusuri pentru înfrângere …”.

– O situație fără precedent: care ar putea fi consecințele?
– Totul este cât se poate de simplu: cum poți fi motivat să joci bine, știind că oricum vei primi bani? Cred că majoritatea jucătorilor ar trebui să aibă o gândire corectă și adecvată, dar este suficient ca cel puțin un jucător al echipei naționale să înțeleagă că poate să se relaxeze și oricum să obțină bani, și atunci toate eforturile echipei se vor duce direct la coșul de gunoi. Mai bine să se investească în fotbalul pentru copii, decât să se irosească în așa mod banii.

Serghei Dadu a jucat pentru echipa națională a Moldovei într-o altă perioadă, mai târziu decât Igor Oprea. El a confirmat pentru Scor.md: nici pe timpul lui nu se ofereau premii pentru înfrângeri.

– Nu, nu am primit niciodată bonusuri pentru pierderi. Acest lucru este dincolo de raționalitate. Cum să motivezi fotbaliștii? Nu înțeleg deloc cum ar putea ei tinde spre câștig în cazul dat.

– Care este părerea Dvs., de ce a fost luată o astfel de decizie (absurdă)?
– Nu înțeleg de ce a fost luată această decizie: pentru a motiva antrenorul sau jucătorii? Anterior, antrenorul a fost dat afară aproape imediat, nu a fost lăsat să lucreze până la sfârșitul etapei de calificare, iar acum – în caz de înfrângere, antrenorii se bucură de credit de încredere, primesc bonusuri.

– Cum ați reacționa la o astfel de decizie ca jucător?
– Totul depinde de mentalitate. Dacă pentru jucător este o normalitate să piardă, atunci el va gândi: „ce să-i faci, dacă e să pierdem, vom pierde”. Aceasta nu este motivație – aceasta este o prostie.

– Cum era în echipa națională pe vremea când jucați Dvs.?
– Sumele se discutau înainte de începerea rundei de calificare. Acestea depindeau de adversar. Dar au existat și astfel de situații când, pentru o motivație mai mare, imediat înaintea jocurilor cu adversari puternici, ni se spunea despre mărirea bonusurilor. Dar acest lucru era valabil doar în cazul câștigurilor, și pe bună dreptate. Cum să oferi bonusuri pentru pierderi? Pentru ce? Pentru zero puncte?

– Cel mai mare premiu al echipei naționale?
– Am jucat acasă cu Scoția și am obținut 1:1. Aceasta s-a întâmplat în 2004 în selecția pentru Cupa Mondială din 2006. Atunci am primit câte 4.000 de dolari fiecare (în acel meci, Serghei Dadu a marcat un gol). Mai repet încă o dată: nu a existat pe vremea mea niciun fel de bonus pentru înfrângere.

– Ei bine, în echipa națională nu v-ați întâlnit cu o practică atât de ciudată, dar în cluburi?
– În cluburi, la fel totul se discuta înainte de începerea campionatului. Mult depindea de adversari. Desigur, nu se acordau bonusuri pentru înfrângeri. Vă voi relata o situație. De exemplu, în Alania aveam un sponsor – compania “Istok”. Îmi amintesc că am jucat împotriva ȚSKA, am jucat foarte bine, dar am pierdut cu o diferență minimă. Așa că, după meci, directorul general sau președintele companiei a intrat în vestiar și a decis să recompenseze echipa. Este una când vine vorba de un sponsor care își distribuie banii, nu banii publici și cu totul altă treabă când vine vorba de bugetul clubului.
În Danemarca, a fost și mai simplu: bonusurile au fost incluse imediat în contract. Și, desigur, nu a existat niciun fel de bonus pentru înfrângeri nici în cazul dat.

Încă ceva.

Cheltuielile pentru echipa națională în 2018 s-au ridicat la 19 331 milioane de lei. În medie, pentru 10 meciuri din Liga Națiunilor, aceasta presupune aproape 2 milioane pentru fiecare meci (100.000 de mii de euro). Da, da, și nouă ne vine foarte greu să „digerăm” această sumă.

?Cheltuielile pentru echipa națională în 2019 s-au ridicat la 16 milioane de lei (20% din bugetul anual al FMF). Scoatem de aici 4 milioane pentru bonusuri (ceea ce reprezintă 25% din bugetul anual al echipei naționale), în medie, pentru 12 meciuri, aceasta înseamnă 1 milion pentru fiecare meci (50 mii euro). Rămâne de văzut de ce în 2019 cheltuielile pentru fiecare meci au scăzut de 2 ori, ceea ce a făcut posibilă plata bonusurilor de 4 milioane de lei.

Deci, avem o mulțime de întrebări pentru FMF, dar principalele sunt:

✔ Din ce fonduri au fost plătite aceste bonusuri, având în vedere că FMF trăiește din fondurile de la FIFA și UEFA destinate membrilor afiliați și dezvoltării fotbalului în Moldova?

✔ Cine a fost inițiatorul plății acestor bonusuri și cum a fost luată decizia?

✔Câte terenuri de fotbal ar putea fi construite în raioane cu aceste fonduri?

Scor.md va continua subiectul cheltuielilor (uneori absurde) într-unul din articolele sale următoare.

Credeți-ne că există o mulțime de lucruri interesante care trebuiesc scoase la iveală.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
国产线播放免费人成视频播放

Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.