Recente

Banii care aparțin întregii comunități de fotbal din țară sunt cheltuiți pentru un mini-turneu comercial de fotbal

By iulie 13, 2020iulie 27th, 2020Niciun comentariu

E trist, din nou, în Moldova! Banii care aparțin întregii comunități de fotbal din țară sunt cheltuiți pentru un mini-turneu comercial de fotbal.

Vizavi de arena de futsal din Ciorescu se construiește un stadion. Nu o să vă vină să credeți, dar și acesta este unul destinat mini-fotbalului (pentru 500 de spectatori) și, din anumite motive, Federația Moldovenească de Fotbal este implicată în construcția sa. Nouă ni se pare că nu ar trebui să existe nimic în comun între FMF și acest stadion.

Să explicăm.

Stadionul este construit pentru noul turneu comercial (privat) de mini-fotbal „Amoliga”. Iar aceasta, atenție, nu este nici măcar membru afiliat al Federației. În mod logic, doar membrii afiliați ai FMF ar trebui să fie principalii beneficiari ai Federației.

Un alt paradox.

Moldova are multe probleme la capitolul fotbal: terenuri, școli pentru copii, facilități, infrastructură. Cu regret, în țara noastră, banii primiți de la UEFA și FIFA, printre altele, sunt cheltuiți (din nou) pe stadion (oane) de mini-fotbal (pentru orice eventualitate, mai amintim încă odată că FMF este instituția care supraveghează și este direct responsabilă de fotbalul din Moldova), și nu pe lucrurile cu adevărat importantante pentru membrii afiliați și pentru întreaga comunitate de fotbal, cum ar fi, de exemplu, infrastructura școlilor pentru copii.

Tot aici, în timpul vizitelor sale în țară, echipa și conducerea FMF insistă asupra construirii terenurilor de mini-fotbal în regiuni. Explicația ar fi următoarea: organizarea turneului “Amoliga” în regiuni.

Apropo, compania “Varincom” este responsabilă de construcția mini-stadionului de fotbal din Ciorescu. Tot ea se ocupă de construcția stadionului de plajă din parcul „La Izvor” din capitală. Una dintre pozițiile de conducere ale companiei de construcții este ocupată de… ginerele unuia dintre angajații FMF.

В Молдове опять грустно. Деньги, которые принадлежат всему молдавскому футбольному сообществу,? ??тратят на коммерческий мини-футбольный турнир

Dar nici acest lucru nu e cel mai important:
Suntem îngrijorați de altceva!

FMF nu ar trebui să promoveze turneele comerciale de mini-fotbal din banii care aparțin întregii comunități de fotbal.

Rețineți acest fapt.

Să începem cu principalul. Federația Moldovenească de Fotbal este o instituție care nu câștigă niciodată bani. Cu rare excepții, desigur. Singurele lucruri pe care le face FMF sunt:
1. Obține bani;
2. Redistribuie acești bani.

Și cu asta basta!

De unde primește banii FMF?

Pentru ca fotbalul din Republica Moldova să existe și să se dezvolte, FMF trebuie să facă un singur lucru: distribuirea corectă a banilor primiți de la două organizații internaționale: UEFA (milioane, dar în euro) și FIFA (milioane, dar în dolari). Și, dacă este posibil, să „nu-i piardă undeva și cumva pe drum”.

Noi considerăm că în cazul terenului de mini-fotbal din Ciorescu (care este, la moment, în construcție) există o latură ascunsă. Și multă lume din Moldova este indignată de acest fapt. Inclusiv și noi.

Să explicăm ca să fie clar.

Pe lângă fotbal și futsal, Moldova găzduiește și campionatul național de mini-fotbal. În ultimii ani, în țară a avut loc un campionat comun, la care au participat echipe din Republica Moldova și Transnistria. Organizatorul a fost Federația Sportivă Națională de Mini-Fotbal din Moldova. Însă totul s-a schimbat dramatic în toamna lui 2019. În octombrie, la Tiraspol, a avut loc deschiderea complexului sportiv “Lions Arena”. Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinichenko, a participat la inaugurarea arenei.

Ca urmare, cluburile transnistrene s-au îndepărtat de campionatul Moldovei în sezon și au decis să își creeze propriul campionat sub genericul “Amoliga”, în care concurează echipa “Geotermal” din Chișinău, actualul campion.

Turneul se desfășoară la Tiraspol sub auspiciile „сокка” – un fel de mini-fotbal pe iarbă. În februarie a acestui an, Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că va deveni organizatorul turneului de primăvară “Amoliga”. Acest lucru a devenit posibil după semnarea unui acord de cooperare între structurile sus-menționate. Numărul echipelor și condițiile de participare urmau să fie publicate ulterior, însă, din cauza pandemiei de coronavirus, începerea turneul a fost amânată.
Deocamdată, un lucru este clar: Federația Moldovenească de Fotbal are o relație specială cu “Amoliga”.

Iar acest lucru este absolut greșit. Noi considerăm că, din această cauză, cei care în Moldova au într-adevăr nevoie de sprijin și de bani sunt limitați și nu sunt luați în considerare. Iar aceștia sunt nimeni alții decât membri afiliați ai FMF.

✔ În primul rând, FMF are peste 120 de membri afiliați. “Amoliga” nu este un membru afiliat al FMF. Nu înțelegem de ce FMF cheltuie sume impunătoare de bani primite de la UEFA și FIFA pentru un turneu comercial care nu este conectat în niciun fel cu Federația.

✔ În al doilea rând – lipsa de transparență și neînțelegerea procesului de luare a deciziilor. Aproape niciunul dintre membrii comitetului executiv al FMF nu cunoaște bugetul real aprobat pentru construcția stadionului.

✔ În al treilea rând. Ne ocupăm cu de toate, dar nu de ceea de ce are cu adevărat nevoie fotbalul din Moldova. Iar fotbalul din Moldova are nevoie nu numai de sloganuri și bannere, dar și de decizii adecvate.

Așadar, să continuăm.

Lângă stadionul de plajă din parcul „La Izvor” din capitală, la moment se construiește un alt teren de mini-fotbal (cu așa tempou vom deveni în curând o mini-putere în acest domeniu. E o glumă, tratați-o ca atare). Și acesta, de asemenea, este destinat turneului “Amoliga”. De construcția acestuia sunt responsabile FMF (instalarea „covorului”) și Primăria mun. Chișinău (instalarea „pernei”). Însă, potrivit informațiilor noastre, Primăria nu este foarte entuziasmată de ideea să ofere terenul anume pentru un turneu comercial.

Cu atât mai mult, un teren de mini-fotbal similar, din banii FMF, tot pentru “Amoliga” este prevăzut să fie construit și în Stăuceni. Acolo, la data de 2 iulie, au avut loc consultări publice cu privire la perspectivele complexului sportiv „OLIMP”. Primarul de Stăuceni, Alexandru Vornic, a declarat că FMF a făcut o propunere de închiriere a complexului.

Matematica nu este punctul nostru forte, dar, totuși, am calculat banii care urmează a fi cheltuiți pentru construirea unui stadion (și apoi pentru două). Acest lucru presupune că de sumele date nu vor putea beneficia membrii afiliați ai FMF, bani care nu vor fi alocați nevoilor primare din domeniul fotbalului.

După ce ne-am consultat cu companiile care au experiență în construirea terenurilor de mini-fotbal, ne-am dat seama că pentru un singur un teren se vor cheltui:

– 2 milioane de lei (teren de mini-fotbal de înaltă calitate);
– 2 milioane de lei (infrastructura aferentă: vestiare, săli de arbitri, cabinet medical, tribune, piste etc.);
– 1 milion de lei (alte servicii: logistică, lucrări de instalare).

Calculul este unul indicativ, dar în final el reprezintă costul total. Și aceasta este aproximativ:
– 5 milioane de lei pentru 1 stadion.

Două stadioane de 5 milioane de lei (valoare aproximativă) înmulțim la doi: aproximativ 10 milioane de lei sau jumătate de milion de euro.

Și aceste cheltuieli vor crește. Prin urmare, membrii afiliați vor primi încă mai puțin.

Acum știți totul despre paradoxurile mini-fotbalului din Moldova.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile