Importante

?„Când joc pe acest teren, întotdeauna mă împiedic de covorul de iarbă”. Terenurile de fotbal în Cantemir sunt un adevărat coșmar

By august 30, 2020Niciun comentariu

Relatează portarul Vasile Buza.

Persoana care a jucat în „Saksan”, „Petrocub” și „Speranța”, Vasile Buza, a înregistrat un videoclip și l-a postat pe rețelele de socializare.

Buza este originar din orașul Cantemir (125 km mai la sud de Chișinău). Ieri portarul a postat pe pagina sa de facebook mai multe fotografii și videoclipuri, care scot la iveală esența fotbalului din provinciile din Moldova.

Ce vedem noi?

Vasile merge pe stadionul central al orașului Cantemir, înregistrează situația la zi în videoclip și își publică impresiile online. Lângă arena principală (care este și ea într-o stare deplorabilă) există și un teren de minifotbal. Acesta este literalmente „spart”: așa-numitul covor artificial este rupt în bucăți în mai multe locuri simultan, iar de sub el se vede … asfaltul. Terenul este într-o stare foarte, foarte proastă.

Cu toate acestea, pe acest teren mai mulți copii (9-11 ani) lovesc mingea.

Ce spun tinerii fotbaliști:

„Când joc fotbal pe acest teren (vorbim despre terenul de minifotbal), mereu mă împiedic de covorul de iarbă. Venim aici pentru că ne place fotbalul, vrem să ne antrenăm, dar este imposibil să jucăm în condiții normale aici din cauza dealurilor. De exemplu, dacă mingea lovește această umflătură din teren, ea va zbura în sus”.

https://www.facebook.com/vasea.buza.7/videos/1203013300062610/?t=2

Dar asta nu este tot:

„Când jucăm fotbal și lovim puțin mai sus, atunci trebuie să alergăm după minge. Îngrădirile sunt joase, nu există plasă. Am mai fost prin alte sate, există mini-terenuri normale cu gazon artificial, dar totuși considerăm că Cantemir merită mai mult. Cantemir este un oraș, avem mai mulți copii decât la sate, mai mulți oameni care vor să joace fotbal. Vrem să ne antrenăm aici, dar peluzele sunt distruse.”

https://www.facebook.com/vasea.buza.7/videos/1203013426729264/?t=2

Dintre cei patru copii, trei au spus că vor să fie ca Messi și doar unul mai mic a fost de acord să fie … Mbappe.

Iată ce scrie însuși Vasile Buza:

„Mă doare sufletul când văd în ce se transformă sportul în orașul meu. Nu există nicăieri un loc unde poți lovi mingea, în raion nu există un teren cu condiții minime de antrenament … ce lăsăm viitoarei generații? Acești copii sunt dovada că sportul are viitor, că mai există o șansă … Vă rog, creați-le condiții, dați-le speranță să creadă că este posibil să obții ceva și acasă! Dacă vă pasă, repostați această informație. “

Scor.md a încercat să găsească aceste stadioane prezentate în fotografii și videoclipuri (au vrut să înțelegem amploarea situației). Am găsit aceste terenuri pe youtube. Videoclipul este datat din 2018. Ceva s-a schimbat probabil între timp (suntem siguri că situația s-a agravat). De la înălțimea dronei, se vede terenul principal (liniile trasate sunt vizibile, iar gazonul este pătat). În apropiere se află (ca și în videoclipurile lui Vasile) un teren de minifotbal. Chiar și de la înălțime se poate vedea că acesta deja se află într-o stare infernală. Și de atunci au trecut deja doi ani, iar situația nu s-a îmbunătățit deloc.

https://youtu.be/lsEElgMwvGs

Ni se pare că lucrurile sunt atât de rele cu infrastructura fotbalistică din provincii, încât chiar și copiii încep să înțeleagă acest lucru.

Apropo, anume ei sunt personajele principale ale fotbalului moldovenesc.

facebook.com/vasea.buza

youtube.com/Victor Antofica

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile