Importante

🏟În 2012, Italia și-a amânat meciul de la Parma din cauza unui cutremur. Stadionul unde joacă astăzi Moldova are o soartă tristă

By septembrie 3, 2020Niciun comentariu

Am evidențiat principalul lucru.

La 29 mai 2012 pe stadionul „Enio Tardini” din Parma, echipa națională a Italiei trebuia să joace un meci amical împotriva Luxemburgului. Cu toate acestea, al șaselea meci din istoria naționalei italiene de pe arena din Parma nu a mai avut loc în acea zi. Motivul este unul din afara fotbalului. Toate necazurile se datorează unui cutremur fatal cu magnitudinea 6, care a avut loc pe 20 august, la 36 km mai la est de Parma.

Drept urmare, în memoria celor 24 de victime ale cutremurului, pe 14 noiembrie 2012, Italia a jucat totuși un meci amical pe stadionul “Enio Tardini”, dar nu împotriva Luxemburgului, ci împotriva Franței. Francezii au câștigat în cele din urmă cu 2:1, provocând prima înfrângere a Italiei pe stadionul Tardini.

Stadionul unde naționala Moldovei joacă astăzi la Parma nu este doar unul dintre cele mai vechi din țară, el are soarta unui pustnic.

Multe au mers prost încă de la început.

Principalul om care a inspirat construcția stadionului din Parma a fost un avocat certificat, un avocat celebru – Enio Tardini. Nu era un om de fotbal: era un politician, un liberal și activa în consiliul orașului. Dar sportul și fotbalul în special au fost pasiunea sa. Între 1921 și 1923 el a deținut funcția de președinte al Parmei.

Construcția arenei a început la 26 decembrie 1922 (din inițiativa sa). Suma cu care a început totul a fost de doar 10 mii de lire. Este exact suma care a fost alocată de către autoritățile locale pentru construcția clubului. Desigur, pe măsură ce construcția a progresat, suma a crescut.

Cu toate acestea, politicianul liberal Enio Tardini nu a ajuns să vadă deschiderea stadionului. Nu i-a ajuns exact o lună. Tardini a murit pe 16 august 1923, iar arena a fost deschisă pe 16 septembrie. Cu toate acestea, s-a decis ca stadionul să poarte numele lui Enio Tardini. De atunci, numele a rămas neschimbat.

Doar soarta structurii s-a schimbat între timp.

În primul rând, și cel mai important, echipei naționale a Italiei nu i-a plăcut niciodată acest stadion. De-a lungul istoriei sale, “Squadra Azzurra” a jucat doar 6 meciuri la Parma: 3 amicale și 3 oficiale.

Ultimul meci oficial este datat în 2009. Atunci, ca parte a selecției pentru Cupa Mondială 2010, italienii abia de au reușit să învingă Cipru cu un scor de 3:2. Ultimul meci amical (precizat anterior) a fost disputat acum 8 ani împotriva Franței. Apropo, înfrângerea față de francezi este singura pierdere pentru Italia pe stadionul “Enio Tardini”.

Pentru fotbalul din Parma, este de asemenea dramatic faptul că stadionul „Enio Tardini” nu a fost ales niciodată ca stadion gazdă în niciunul dintre turneele majore pe care Italia le-a găzduit: Cupa Mondială din 1934, Euro 1968, Euro 1980 și Cupa Mondială din 1990.

“Enio Tardini” a fost pe lista provizorie a Italiei, care a depus cererea pentru a găzdui Euro 2016. Dar, din nou, fără noroc: acum 4 ani, Euro nu a fost desfășurat în Italia.

Dacă de privit atent la componenta arhitecturală, stadionul din Parma este „desenat” pe modelul arenei Stade de Gerland din Lyon, Franța. Ideea a fost creată de arhitectul italian Ettor Leoni. Apropo, în designul stadionului poate fi observată și influența germană. Înainte de proiectul lui Leoni, alți doi arhitecți au propus propriile opțiuni de construcție, dar acestea au fost respinse. Autorităților locale nu le-au plăcut aceste opțiuni.

Enio Tardini în Italia și Stade de Gerland în Franța

Stadionul este acum a nouăsprezecea ce mai mare instalație de fotbal din Italia și a doua ca mărime din regiunea Emilia-Romagna, cu o capacitate de 22.352 de spectatori.

Una dintre paginile tragice este datată în mai 2009. Suporterul de la Vicenza, Eugenio Bartolon, a suferit răni fatale după ce a căzut din tribuna sudică (Curva Sud) în timpul meciului din runda finală împotriva Parmei. La scurt timp după acest incident macabru, tribuna de sud a fost închisă. A fost redeschisă abia doi ani mai târziu – în 2011.

Cu toate acestea, problema confortului și siguranței a fost întotdeauna vulnerabilă pentru “Enio Tardini”.

Așadar, în 2012, omul de afaceri italian Pietro Leonardi, care până pe 4 martie 2015 a ocupat funcția de sportiv și manager al Parmei, a declarat: „Este timpul să punem capăt situației când oamenii noștri, din 2012 trebuie să urmărească meciul sub ploaie, instalând un acoperiș deasupra părților deschise ale stadionului”.

Dacă e să privim atent la fotografiile de la antrenamentul naționalei Moldovei, nimic nu s-a schimbat de la declarația lui Leonardi de acum 8 ani. În două din cele patru tribune, nu există acoperiș sau ceva asemănător.

Se susține, de asemenea, că stadionul nu îndeplinește standardele de desfășurare a competițiilor UEFA și, prin urmare, nu îi va fi permis să găzduiască meciuri din Liga Campionilor sau Europa League. Motivul pentru această decizie este insuficiența echipamentului stadionului. De exemplu, spătarele scaunelor, a căror înălțime trebuie să fie de cel puțin 30 cm, sunt cu 15 cm sub cerințe în unele zone ale arenei.

Îmbunătățirea infrastructurii va necesita o investiție de 1 milion 500 mii euro. De asemenea, este necesar să se instaleze scaune noi, să se echipeze vestiarele mai bine, să se echipeze stadionul cu echipament medical și să se renoveze tribuna vestică.

Vestiarul se află la primul etaj. De asemenea, la primul etaj se găsesc birouri administrative, o sală pentru serviciul de presă al clubului, săli de recepție și o sală pentru ceremonii de premiere. Etajul al doilea este utilizat pentru a monitoriza și controla serviciile de securitate, precum și pentru a găzdui mass-media. La al doilea nivel există aproximativ 8000 de locuri, inclusiv 348 de locuri corporative (există și locuri VIP) și 148 de locuri în cutia de presă. Stadionul găzduiește, de asemenea, un magazin de club, unde suporterii pot cumpăra produse oficiale ale clubului.

Alegerea Parmei de a găzdui meciul de deschidere al echipei naționale a Moldovei în Liga Națiunilor nu este deloc legată de fotbal – este o problemă a planului politic și a relațiilor internaționale.

Meciul nu poate fi disputat în Moldova din cauza faptului că țara noastră nu recunoaște independența Kosovo.

„Federația italiană de fotbal a acționat ca intermediar între țara noastră și administrația orașului Parma, precum și autoritățile țării. Toată lumea înțelege cât de dificilă este această situație din lume. În astfel de cazuri, sunt necesare anumite permisiuni. Este dificil de spus pentru moment dacă suporterii vor avea acces pe stadion. Cel mai probabil, nu vor fi spectatori în tribune”, a declarat vicepreședintele FMF Dragoș Hîncu pe 9 iulie.

Apropo, pe 7 octombrie, Moldova ar trebui să joace și meciul său amical împotriva Italiei, la Parma.

Ei bine, astăzi avem cea mai mare repetiție generală, în care rezultatul este foarte important.

Moldova – Kosovo

Începutul – 21:45

foto: stadiotardini.it, fmf.md

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile