ImportanteRecenteȘtiriRecenteImportanteȘtiri

Strategia ciudată de dezvoltare a fotbalului moldovenesc 2020-2024

By noiembrie 21, 2020noiembrie 23rd, 2020Niciun comentariu

După cum am scris recent, la 30 octombrie 2020, a avut loc o ședință a Comitetului Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF). Una dintre cele mai importante decizii care a fost luată la această întâlnire ciudată (prin e-mail) a fost aprobarea Strategiei de dezvoltare pentru perioada 2020-2024. Acesta este un document de program care determină dezvoltarea fotbalului în țara noastră pentru următorii 5 ani! În acest sens, apar mai multe întrebări cu privire la însăși procedura de adoptare a celui mai important document pentru orice organizație, ca să nu mai vorbim de sumedenia de întrebări asupra conținutului său.

Întrebarea numărul 1. Când a fost adoptat acest document? Ne aflăm în luna noiembrie 2020 și, astfel, 10 luni din 2020 sunt deja epuizare.

Întrebarea numărul 2. Cine a autorizat liderii FMF să ia orice acțiune strategică care ar implica investiții financiare semnificative? În 2020, federația nu a putut (sau nu a dorit) să organizeze Congresul, unde noua strategie ar putea fi prezentată și adoptată de toți membrii afiliați. Deși, așa cum a arătat practica altor asociații, dacă se dorește, acest lucru ar putea fi făcut în aer liber (de exemplu, cum a fost în România, unde s-a ținut o întâlnire la Arena Națională din București) sau pe baza uneia dintre platformele video, așa cum a făcut FIFA.

Întrebarea numărul 3. Cum a activat federația din ianuarie până în octombrie 2020? La ce strategie făcea referință conducerea FMF în cursul anului curent, dacă aceasta nu a fost adoptată până acum?

Întrebarea numărul 4. Cât de legitime pot fi considerate deciziile luate de FMF în 2020 cu privire la proiectele de dezvoltare ulterioară a fotbalului în țară? (Lecțiile de fotbal, cursurile specializate de fotbal, construirea de stadioane de mini-fotbal etc.)?

Întrebarea numărul 5. Cine va fi responsabil pentru implementarea strategiei și pentru fiecare secțiune separat? Care sunt indicatorii implementării cu succes a strategiei într-un an, doi, trei ani? Din păcate, acest lucru nu este descris în acest document. Se pare că toți cei care au adoptat acest document sunt membrii comitetului executiv și, ulterior, ai congresului (membri afiliați). Reiese, din nou, că FMF nu are nimic de-a face cu toate acestea.

În general, FMF a făcut ceea ce a făcut întotdeauna! S-au consultat între ei și am luat o decizie! Ca de obicei, una secretă! Și acum, ei prezintă strategia ca fiind opinia întregii comunități de fotbal. La fel au procedat și cu: construcția Futsal Arena și un stadionului de mini-fotbal în Ciorescu (în afara orașului), Stadionul de plajă de 20 de milioane de lei, chiria lunară scumpă (150 de mii de lei pe lună) față de agentul economic al hotelului Vatra Elite din Vadul lui Vodă, construcția terenurilor pentru turneul comercial „Amoliga”, sub masca implementării proiectului Lecția de fotbal în școală. Apropo, nu a fost posibil să găsim nicăieri în strategie proiectul atât de mediatizat referitor la clasele specializate.

Apar involuntar întrebări suplimentare: cine beneficiază de această adoptare a strategiei sau a unui astfel de mod de a lua deciziile? Cine este interesat în faptul că foarte puțini oameni înțeleg ce se întâmplă? Poate că există și alte interese aici în afară de dezvoltarea fotbalului?

După cum puteți vedea, există mai multe întrebări decât răspunsuri și, cel mai probabil, Federația Moldovenească de Fotbal nu va răspunde la ele niciodată. Prin urmare, la neîndeplinirea obiectivelor stabilite, în cel mai bun caz va fi necesar ca aceasta să demisioneze, pentru lipsa de competență, iar în cel mai rău caz … Lasăm cititorul însuși să decidă ce opțiune ar fi mai potrivită.

poză – www.fmf.md

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile