ImportantePersonalitățiȘtiriImportantePersonalități

Dmitri Vasiliev: „Nu am văzut o creștere ulterioară pentru mine, lucrând în federație”

By septembrie 10, 2020Niciun comentariu

Dmitri Vasiliev este un specialist în vârstă de 34 de ani, care a lucrat în Federația Moldovenească de Fotbal timp de 3 ani și jumătate. În calitate de angajat al biroului regional „Est” (Transnistria), precum și deținând funcția de instructor la Școala Federală de Antrenori, a fost unul dintre oamenii implicați în proiectul „NOI”, care are ca scop dezvoltarea fotbalului de elită pentru copii și tineret.

Cu toate acestea, ca și alți specialiști, Dmitri a decis să-și părăsească postul. S-a întâmplat acest lucru în ianuarie anul acesta. Motivul: lipsa de sprijin în dezvoltarea proiectului din partea conducerii Federației. Vasiliev nu a rămas fără ocupație. Recent, acesta a fost numit în funcția de director sportiv al clubului de fotbal „Oguzsport” (Comrat). 


Am înregistrat un interviu cu Dmitri Vasiliev și l-am întrebat despre etapele sale din carieră.

– În primul rând, scopul proiectului “NOI” a fost crearea și operarea unui sistem de formare a jucătorilor internaționali de fotbal și, ca urmare, îmbunătățirea rezultatelor echipelor și cluburilor naționale. Sarcinile mele ca antrenor regional includeau organizarea de instruiri și sesiuni de antrenamente în cluburi, monitorizarea meciurilor Campionatului Moldovei și observarea potențialilor candidați pentru echipa națională regională, selecția, personalul și pregătirea echipei regionale pentru turneul “Viitorul”, formularea de recomandări pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a jucătorilor regionali, echipa națională, monitorizarea formațiunilor de fotbal și asistența în dezvoltarea acestora în cadrul proiectului „NOI”. 

– După părerea Dvs, cum ați făcut față funcției pe care ați deținut-o? Este evident că nu este ușor să vă evaluați personal, dar spuneți-ne despre rezultatele activității Dvs. la general.


– Inițial, proiectul „NOI” a fost considerat un proiect pe termen lung, care a fost pus ca bază pentru dezvoltarea fotbalului de elită în rândul copiilor și tineretului și, mai târziu, a fotbalului pentru adulți în Moldova. Este dificil să vorbim despre rezultate mari în 3,5 ani de activitate, dar se poate sublinia faptul că în timpul activității noastre în regiunea „Est”, a crescut numărul copiilor care au fost evaluați și ulterior propuși echipelor naționale. Evaluarea și antrenamentele cu copiii s-au desfășurat în limitele pregătirii pentru turneul “Viitorul”, care a făcut parte din etapa de selecție pentru echipa națională U-15.  
De asemenea, peste 100 de antrenori din regiunea noastră au participat la instruirile proiectului „NOI” din regiunea „Est”. Am văzut ca obiectiv o schimbare a mentalității și, în viitor, a modului de acțiune al tinerilor jucători de fotbal, antrenorilor și funcționarilor din domeniul fotbalului pentru copii și tineret.

– Care dintre planurile Dvs.nu au fost realizate?


– Firește, nu toate ideile noastre au fost puse în practică. În același timp, pașii către dezvoltarea fotbalului au dat roade. De exemplu, schimbarea formatului turneului “Viitorul” și crearea echipelor regionale au făcut posibilă creșterea zonei de selecție pentru echipa națională, precum și creșterea nivelului de pregătire a multor tineri jucători din regiuni. Ceea ce nu a funcționat a servit drept motiv pentru plecarea mea. Pentru dezvoltarea în continuare a proiectului, a fost necesar să se ia anumite acțiuni.

– Care idei anume nu au fost susținute de către Federația de Fotbal?


– 1. Crearea continuității antrenorilor echipelor naționale. Aceasta a însemnat munca calmă a antrenorilor și dezvoltarea jucătorilor într-un anumit stil de joc.
2. Formarea de centre regionale pentru organizarea ulterioară a academiilor, unde vor fi instruiți jucători de fotbal talentați din regiuni. Prezența tinerilor promițători în regiuni este dovedită de rezultatele turneului “Viitorul”. 3. Organizarea de echipe alternative. În afară de cei 20 de jucători care alcătuiesc fiecare echipă națională de tineret, există destui fotbaliști tineri care au nevoie de dezvoltare. Am văzut exemple în diferite țări europene. Echipa națională alternativă ar fi formată din jucători care s-ar putea să nu se califice în prezent la echipa națională, dar în viitor și-ar putea dezvolta calitățile sale și reprezenta țara în turneele internaționale.Acești trei pași nu au fost susținuți de către Federația de Fotbal. Realizând că fără acești pași nu ne vom mișca și va fi dificil să ne dezvoltăm, eu am decis să părăsesc proiectul.

– În ceea ce privește ultimul punct. Evident, nu toți fotbaliștii talentați pot intra într-o echipă națională. Rămânând fără atenția necesară, unii dintre ei pot abandona fotbalul.


– Pe baza rezultatelor turneului “Viitorul”, am desfășurat selecții pentru echipa națională. Peste 80 de tineri jucători de fotbal din regiuni au participat la selecție. Ținând cont de cele patru școli de fotbal de elită (Sheriff, Zimbru, Dacia Buiucani și Zarya), am înțeles că nu toți copiii din regiuni vor avea șansa de a intra în echipa națională. Crearea unei oportunități de a participa la diferite turnee naționale și internaționale ale echipei alternative, ar fi un ajutor pentru astfel de copii din regiuni în dezvoltarea lor ulterioară. În viitor, băieții ar putea să corespundă nivelului echipei naționale. Mulți jucători de fotbal din regiunile care au participat la turneul “Viitorul” au ajuns ulterior în echipa națională.

– Aveți o idee de ce proiectul de dezvoltare a fotbalului pentru copii și tineret nu a fost susținut?


– La întâlnirile noastre cu conducerea Federației, ni s-a spus că pur și simplu nu există resurse financiare pentru acest proiect și că sunt necesare alte opțiuni de dezvoltare. Am continuat să lucrăm la fel ca înainte, dar am înțeles pentru noi că nu vor exista progrese. În opinia noastră, fără a atinge noi obiective stabilite, activitățile proiectului “NOI” se transformă într-o rutină obișnuită.

– Aveți o explicație de ce, în ultima perioadă, mulți specialiști au părăsit Federația Moldovenească de Fotbal?

– Nu pot vorbi din numele tuturor. În cazul meu, sunt necesare dezvoltarea și dorința de a accede mai departe. Nu am văzut niciun progres în acel moment. De ce pleacă alții – mai bine îi întrebați personal.

– Ce trebuie de întreprins pentru ca fotbalul pentru copii și tineret să atingă un nou nivel?


– Trebuie să investim în oameni, în dezvoltarea specialiștilor. Mă refer la antrenori, manageri și lideri în fotbalul pentru copii și tineret. Probabil că nu se fac acum suficiente eforturi în ceea ce privește dezvoltarea fotbalului pentru copii și tineret.

„Oguzsport” este un proiect tânăr și destul de ambițios. Avem doar 5 ani de activitate. Copiii din Comrat și din satele din apropiere se antrenează în club, peste 100 de copii în total. În pofida vârstei tinere, clubul are deja un jucător absolvent al echipei naționale U17, Iakimov Daniil. Scopul nostru este să pregătim cât mai mulți jucători la nivelul echipei naționale și, în viitor, să creăm o echipă de adulți pe baza elevilor noștri.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile