Acesta nu este doar un interviu, ci o adevărată bombă. Urmează a treia și cea din urmă parte a interviului.
Doar un memento: Andrei Zolotco este un moldovean care conduce faimosul club danez “Vejle”.
„Să zicem că bugetul lui “Vejle” este în prezent cel mai mic din Superliga daneză. Este vorba de circa 8 milioane de euro. Dar acesta poate crește dacă echipa ajunge în top-6 sau dacă nu părăsește sezonul viitor. De asemenea, bugetul va depinde și de situația cu Covid, deoarece 20% din buget o constituie vânzarea de bilete, de băuturi și de mâncare pe stadion. Iar acest lucru depinde direct de numărul de suporteri care vor avea voie să asiste la meciuri. Media noastră este de 4 mii de spectatori în prima ligă și de 7 mii în Superliga, însă dacă guvernul va limita numărul la 500 de spectatori sau 20% din capacitatea stadionului (care este de 10.500 persoane), atunci desigur putem pierde mulți bani.

“Vejle” se află în general în primele cinci cluburi cele mai vizitate din țară, deși cifrele sunt mici comparativ cu Suedia din vecinătate. Dar aici totul este logic: în Suedia, mai mulți oameni merg pe stadion, în schimb puțini sunt cei care cumpără pachete de difuzări ale meciurilor la TV. Prin urmare, cluburile de acolo primesc mai puțini bani de la canalele TV.
Per general, din acest punct de vedere, Danemarca este în top. Danemarca are cel mai mare contract TV per cap de locuitor, după Anglia. 62% din populația daneză cumpără un „pachet de fotbal”. Acest lucru face campionatul foarte interesant pentru sponsori, deoarece noile companii pot intra pe o nouă piață prin cooperare cu clubul sau pot deveni recunoscute pentru 2/3 din populația țării printr-un singur contract.”
Decizia de a interzice accesul spectatorilor pe stadion este irațională, în special în țările în care bugetul cluburilor de fotbal depinde direct de prezența pe stadionului.
„Încă sper că bunul simț va predomina și oamenii vor avea voie să meargă pe stadioane. Stadioanele presupun aer proaspăt și spațiu deschis. Când vezi ce se întâmplă în transportul public, aeroporturi și avioane, este dificil să înțelegi logica oamenilor care adoptă și votează legile. Acest lucru ne privește mai puțin, deși poate fi simțit forte bine în comparație cu campionatul Moldovei. Gândiți-vă doar ce s-ar putea întâmpla cu cluburi precum “Celtic” sau întregi campionate olandeze și germane. Acolo, veniturile din partea spectatorilor reprezintă 40% din buget, iar pentru unele cluburi chiar și mai mult.”
În Danemarca la fel au existat cazuri cu meciurile trucatel, dar acestea au fost rapid soluționate.
„În ceea ce privește scandalurile referitor la meciurile trucate, ele au existat și în Danemarca. E imposibil de evitat astfel de situații, deși, probabil, situațiile sunt foarte diferite (în comparație cu Moldova). Proprietarul “Nastved” a fost demis pentru că „paria” la meciurile echipei sale, deși paria doar pentru victoriile acesteia. Adică nu a fost nimic de care ar putea fi suspectat. Iar el totuși, pentru o secundă, este Fabian Ernst – un fotbalist german foarte cunoscut în trecut. Împreună cu un grup de prieteni (toți foști fotbaliști) acesta a cumpărat clubul cu ideea de a intra în Superliga. Au cumpărat jumătate din fotbaliștii germani, iar la final am fost eliminați din divizia a doua (aceasta este a treia în clasament).
A existat și o situație cu “Roskilde” în care jucătorii le spuneau prietenilor săi să parieze împotriva lor în anumite meciuri. Poliția a aflat repede despre acest lucru, iar după anchetă s-a dovedit că sumele erau mici și nu erau implicați jucătorii echipei principale care ar fi putut influența rezultatul meciurilor.
În Danemarca, în general, poliția reacționează foarte repede la orice. Îmi amintesc că am avut un meci în deplasare în cel de-al doilea sezon (2017-2018). Eram primii după rezultate. Cu o zi înainte de meci, antrenorul a aflat că 4 jucători s-au distrat cu o seară înainte. Înainte de a pleca la meci (plecarea era dimineața devreme), le-a spus jucătorilor că un astfel de comportament este inacceptabil și lipsit de respect față de echipă și i-a lăsat acasă. Trei dintre acești patru penalizați erau căpitanul și primii doi atacanți. Întreaga comunitate de fotbal a fost foarte surprinsă când a văzut componența echipei pentru meci. Am pierdut meciul respectiv din acea duminică, ratând multe ocazii de a marca. Iar pentru a face tortul mai “dulce”, vișina de pe el a fost un autogol, pe care l-am marcat singuri, pierzând cu 0-1. Luni dimineață, poliția a întâlnit echipa și întregul personal pe stadion. Ne-au verificat toate telefoanele, au interogat pe toată lumea, iar o zi mai târziu au oprit ancheta. Pentru noi a fost amuzant pentru că știam că nu am făcut nimic ilegal. Dar poliția nu a găsit acest lucru amuzant.
Dar, în Moldova, aceste probleme sunt tratate (aparent) de o comisie invizibilă creată tot de cei care se ocupă de aceasta: se cercetează singuri pe ei. Dacă poliția din țara noastră ar fi reacționat serios la astfel de lucruri, atunci, probabil, toată comisia ar sta demult după gratii”.

Cum în Danemarca Federația are grijă de sănătatea jucătorilor de fotbal?
“V-am relatat deja povestea lui Rostislav și cum l-a “ajutat” Federația. Dacă luăm exemplul Danemarcei, atunci chiar dacă un tânăr jucător este traumat și contractul său expiră, Federația îl vindecă pe jucător din contul său! Din păcate, pentru Federația de Fotbal din Moldova, acest lucru sună cam nebunește… ei nici măcar nu compensează cluburile sau școlile pentru tratamentul jucătorilor traumați care joacă cu diferite echipe. Pentru că de ce să tratezi copiii, dacă tot pe acești bani poți lua 30-50 de persoane în plus în deplasările echipelor și aceștia să se distreze bine. Iar apoi acești lucrători din partea FMF, în stare de ebrietate, vin la jucători după meciuri și îi batjocoresc în față. Întrebați-i pe băieții din echipa națională: ei vă pot spune o mulțime de astfel de istorii.”
Și cel mai important: care este diferența dintre fotbalul din Moldova și Danemarca?
„În Danemarca, de fotbal se fac responsabili oamenii care înțeleg ce este fotbalul și cu ce se mănâncă. Ei înțeleg cât de importantă este construirea unui sistem și a unui model de afaceri în care copiii să aibă șansa să devină fotbaliști profesioniști. Antrenorii trăiesc bine din punct de vedere financiar (chiar și cei de copii), iar cluburile au șansa de a câștiga bani.
Iar în Moldova lucrurile stau invers: cluburile, antrenorii și jucătorii au voie să lucreze astfel încât „unii oamenii” să poată să câștige bani: iată care este diferența.
De ce am ales Danemarca, deși se putea de rămas și de lucrat și acasă? Mi-am dorit și încă îmi doresc să construiesc ceva similar și acasă, dar calitățile noastre profesionale, talentul și cunoștințele nu sunt apreciate, se apreciază alte lucruri: nepotismul, lingușirea și oamenii care tac și se prefac că nu văd nimic. Din păcate, oamenii noștri nu înțeleg că acest lucru este posibil: să muncești pentru o idee, în timp ce câștigi și mai și oferi tuturor șansa de a câștiga. La noi se pune accent pe „distrugere”, pe câștigul de bani cu orice preț și pe investițiile iraționale. Nu vor ai noștri să lucreze și să-și pună în mișcare mintea, se urmărește doar câștigul de bani!
În loc să se ridice nivelul fotbalului, se construiesc diferite lucruri pe care poți câștiga o sumedenie de bani aici și acum, iar toate perspectivele sunt nimicite! Așa că spuneți-mi, cum este posibil de crescut jucători în așa condiții, cum poți să dezvolți cluburile și fotbalul?!”
Viața personală a lui Andrei Zolotco: el a „calmat” reprezentantele genului frumos, spunând că este „căsătorit cu fotbalul”.
„Despre viața mea personală și hobby-urile mele. Nu cred că cineva poate fi interesat de acest lucru, pentru că astfel de chestii nu au niciun efect asupra fotbalului. După cum se zice, dacă o persoană este „căsătorită” cu fotbalul, atunci poate avea doar un singur hobby: să ia o pauză de la fotbal. Fotbalul, ca viața, nu se oprește niciodată: este o mișcare permanentă și un ciclu perpetuu. Ai încheiat acum un meci, fie ai pierdut sau ai câștigat; poți, desigur, să te bucuri sau să te indispui, dar trebuie să te pregătești imediat pentru alt meci. Campionatul s-a încheiat, trebuie să te pregătești pentru sezonul următor. Ai câștigălat Cupa, trebuie să o păstrezi și să te menții la nivel, iar dacă pierzi, trebuie să o câștigi anul viitor. Fotbalul nu se termină niciodată. Pentru a lucra în fotbal și a obține ceva rezultate, el trebuie să îți aducă plăcere. Ar trebui să fie ca un hobby. După cum se spune, cea mai bună profesie din lume este un hobby care este remunerat bine.
Cred că oamenii care sunt în fotbal, în afară de unele țări printre care, din păcate, se enumeră și țara noastră, sunt oameni foarte fericiți. A fi fericit înseamnă a te ocupa de ceea ce îți place și în același timp să mai faci și bani. A trăi pentru asta este, după părerea mea, cea mai înaltă fericire!”