ImportanteReportaje

🔥Acum și hochei pe gheață (până acum a fost și rugby pe zăpadă). Fotbalul din Moldova a ajuns cu totul la absurditate

By septembrie 9, 2020septembrie 10th, 2020One Comment

Multe lucruri nu se potrivesc pur și simplu.

Stadionul de plajă al cărui cost este 1 milion 200 de mii de euro, care a devenit probabil principala rușine în fotbalul moldovenesc din ultimii ani, este din nou la ordinea zilei.

Pe 6 septembrie, primarul mun. Chișinăului, Ion Ceban, a propus transformarea stadionului de plajă pe timp de iarnă într-un patinoar sau chiar într-un teren de hochei. El a declarat acest lucru după o inspecție a parcului La Izvor.

Susținem ideea primarului (din punctul de vedere al intereselor autorităților municipale și al cetățenilor) cu privire la varietatea activităților de agrement pentru locuitorii municipiului, dar având în vedere faptul că stadionul a fost construit din fondurile FIFA destinate dezvoltării fotbalului în Moldova, iar decizia privind utilizarea acestor fonduri a fost luată de Federație Moldovenească de Fotbal exclusiv independent, vom încerca totuși să ne dăm seama ce se întâmplă cu adevărat în această situație.


În iulie am aflat că structura care urmează a fi folosită pentru nu chiar cel mai popular tip de fotbal din Moldova – fotbalul pe plajă – va deveni și o casă pentru alte sporturi. S-a susținut că pe stadionul de plajă, care ar trebui să aparțină și să satisfacă cumva nevoile întregii comunități de fotbal moldovenești, se va mai juca și volei, tenis, rugby pe zăpadă și hochei. De asemenea, ar putea să existe și un patinoar.

CRONOLOGIA ABSURDULUI

Am analizat cu atenție toată această situație și am ajuns la concluzia că toate ideile non-fotbal legate de stadionul de plajă au început cu mult înainte de deschiderea structurii în sine. Iar cronologia absurdului este următoarea:

28 iulie

Ion Ceban, primarul mun. Chișinăului (după inspectarea stadionului de plajă și a parcului La Izvor – despre mini-fotbal, tenis, volei pe plajă):


„Municipalitatea va amenaja locuri de joacă în parc pentru practicarea diverselor sporturi: mini-fotbal, tenis, volei de plajă.” (Pagina de facebook a lui Ion Ceban)

27 august

Leonid Oleinicenco, președintele FMF (despre rugby, volei, sporturi de vară pe stadionul de plajă):


„Arena multifuncțională va permite găzduirea meciurilor internaționale de fotbal, rugby, volei , adică toate sporturile de vară. Terenul de nisip poate fi acoperit cu o platformă specială, datorită căreia va fi posibil să se organizeze evenimente sportive precum mini-fotbal și alte sporturi similare.” (fmf.md)

29 august

Alexei Cotruta, președintele Federației de Rugby din Moldova (despre rugby pe zăpadă, despre sporturile de iarnă pe stadionul de plajă):


„Felicităm suporterii nu numai ai fotbalului, ci și ai rugby-ului și voleiului, ale căror meciuri pot fi jucate și pe nisip. Va fi posibil de jucat aici nu doar meciurile de vară, ci și meciurile de iarnă – cum ar fi, de exemplu, rugby pe zăpadă “.

6 septembrie

Ion Ceban, primarul mun. Chișinăului (despre patinoar și hochei):


„Dacă vom putea găsi o soluție tehnologică, atunci aici (pe stadionul de plajă) va fi posibil de echipat un patinoar municipal. Acest lucru poate fi util pentru cei cărora le place să patineze.”

BANII FOTBALULUI DIN MOLDOVA SE CHELTUIESC NU DOAR PE FOTBAL

Desigur, nimeni nu înțelege ce relație poate avea Federația Moldovenească de Fotbal cu hocheiul, patinoarul, rugby pe zăpadă și voleiul. Această relație nu este și nici nu poate exista prin definiție (orice nu s-ar spune, dar acestea sunt sporturi diferite și pare dificil să atașezi rugby-ul la fotbal). Argumentele care susțin că este vorba despre management (arenda terenului pentru a recupera costurile de întreținere) sunt depășite de contraargumente simple, precum:

  1. FMF – este (la urma urmei) despre fotbal (nu despre rugby pe zăpadă sau volei).

2. Fotbalul în Moldova este la un nivel foarte prost (infrastructură, fotbal de copii și tineret, campionat, iar echipa națională se află la nivelul inferior în clasament, lângă Ciad).

3. Pentru a recupera costul întreținerii structurii, nu este necesar să se construiască un stadion de plajă al cărui cost este un milion două sute mii de euro (în Moldova există câteva zeci astfel de stadioane de plajă). O alternativă logică este de a oferi în arendă stadioane de fotbal compacte, de dimensiuni normale, pe tot parcursul anului și, în același timp, de a dezvolta fotbalul mare și fotbalul pentru copii și tineret. Exemple reale: „Zimbru”, „Buiucani”.

4) Nu negăm faptul că Moldova nu are nevoie de un stadion de fotbal de plajă. Conducerea Federației de Fotbal de Plajă din Moldova, reprezentată de președintele Eduard Crețu, a depus eforturi incredibile pentru a-i găsi un loc în Chișinău. Însă, în opinia noastră, investițiile în această facilitate ar putea fi făcute în conformitate cu proporționalitatea importanței și popularității acestui tip de fotbal în țara noastră (aproximativ 100 de persoane joacă fotbal de plajă în Moldova) și a infrastructurii disponibile pentru fotbalul mare. Spre comparație, recent în Portugalia, în orașul Nazar, s-a desfășurat Superfinala Euroliga 2020, unde au jucat cele mai puternice echipe europene. Apropo, stadionul de acolo este mult mai modest decât cel din Moldova (vezi foto), iar costul său, respectiv, este de câteva ori mai mic, deși infrastructura pentru fotbalul mare din Portugalia este mult mai bună decât a noastră.

Suntem cu ambele mâini doar pentru construcția de facilități sportive în oraș și ne bucurăm că în ultima vreme (trebuie să recunoaștem că conducerea municipalității face ceva în acest scop) acestea sunt din ce în ce mai multe. (Parcul Valea Trandafirilor, Parcul Alunel, Parcul La Izvor).
De fapt, relația este simplă, iar fotbalul nu este prioritate aici:

– FMF a investit 1 milion 200 mii euro (imaginați-vă câte terenuri de fotbal de dimensiuni normale ar putea fi construite în raioanele din Moldova și câte sute de copii s-ar putea antrena acolo).

– Contribuția Primăriei Chișinău la acest proiect este mult mai modestă. Este cu siguranță benefic pentru oraș să ai un partener care să construiască facilități orientate social.

– FMF este gata să sacrifice cheltuielile vizate (adică cheltuielile nu pe fotbal, dar pe volei, rugby pe zăpadă sau hochei și așa mai departe), doar pentru a obține sprijinul componentei politice. Se pare că în ajunul alegerilor din cadrul FMF acest lucru contează mult. La astfel de evenimente, trebuie să apară oficiali de rang înalt, care reprezintă strict un anumit partid politic.

– FMF devine un ostatic al circumstanțelor (politice), deoarece principalul lucru care se urmărește este păstrarea regimului actual în FMF.

În general, am crezut că Federația de Fotbal este implicată în dezvoltarea fotbalului, dar s-a dovedit că o interesează rugby, volei, hochei

DESPRE PERFORMANȚA INVESTIȚIILOR FMF

Recent am scris că FMF a închiriat baza Vatra Elite de la Vadul lui Vodă. Am decis să ne asigurăm cât de eficient este utilizat acest centru pentru dezvoltarea fotbalului în țară. Reamintim faptul că chiria acestui obiect costă 1,8 milioane de lei pe an. Contractul a fost semnat pentru 5 ani!

Puteți ajunge pe teritoriul bazei plătind paznicului 200-300 de lei în numerar (noi am verificat acest lucru) pentru o zi la piscină. Nu am observat nicio încercare de a emite o chitanță sau un cec din partea administrației bazei de odihnă.

Sperăm că acești bani vor merge pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc ca amortizare pentru chiria scumpă. La fel și banii pentru închirierea terenului de fotbal, care se află pe teritoriul bazei, ca să nu mai vorbim de camerele confortabile din hotel.

În afară de un grup de oameni, care în mod evident nu aparțin fotbaliștilor profesioniști cu vârsta de peste 40 de ani, dar care se distrează jucându-se din propria lor plăcere pe terenul de mini-fotbal, nu am găsit alte semne ale apartenenței acestui obiect la dezvoltarea fotbalului (fotbaliști, arbitri, antrenori). Dar, de ce să vorbim atâta, judecați singuri după fotografii.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Casibom Giriş
1 year ago

Thank you for great content. Hello Administ. Casibom Resmi Adresimiz için Tıklayin. ! casibom