Personalități

?Omul care a fugit de fotbalul moldovenesc. El este de părerea că în Moldova oamenii vin la fotbal pentru a-și ridica case, vile și birouri, nu însă pentru a ridica nivelul fotbalului

By august 19, 2020august 20th, 2020Niciun comentariu

Cam ne dăm seama despre ce este vorba.

Are 35 de ani, este din Moldova, dar acum petrece mai mult timp în Danemarca. Când a primit controlul asupra unui pachet de acțiuni într-un club de fotbal, presa externă l-a numit milionar. El crede că cea mai mare fericire este să iubești fotbalul. Lumea îl consideră un „mire” de invidiat, dar el însuși tace cu privire la starea sa civilă și declară că este „căsătorit cu fotbalul”. Toate acestea sunt despre Andrei Zolotco (mai întâi jurnalist și mai târziu agent), președintele clubului danez de fotbal “Vejle Boldklub”, care a acordat un interviu exclusiv, iar în unele locuri pipărat, pentru scor.md.

Acomodați-vă.

Despre clubul condus de un cetățean din Moldova:

✔ “Vejle” este un club de fotbal din orașul cu același nume, fondat în 1891.

✔ În iunie 2011, prin fuziunea cu clubul de fotbal “Kolding”, a fost creat un nou club de fotbal – “Vejle Kolding”, care în scurt timp s-a divizat din nou în 2 cluburi.

✔ Uniforma – tricouri roșii și sorți albi (din 1911).
În sezonul trecut, clubul a jucat în Prima Ligă Daneză, unde a ocupat primul loc și a primit dreptul de a juca în divizia de vârf.

Andrei Zolotco are puțin timp liber; viața în Danemarca și gândurile despre Moldova.

??

„Acum nu prea avem suficient timp pentru că ne aflăm în afara sezonului în Danemarca. Avem timp puțin la dispoziție și trebuie să reușim să pregătim echipa pentru Liga Majoră, pentru noul sezon. Trebuie să cedăm câțiva jucători tineri, jucători care au depășit deja nivelul echipei și ale căror contracte se încheie în sezonul viitor, iar acum pot fi “vânduți” pe ceva bani. În această perioadă, lucrăm câte 12-14 ore pe zi. Prin urmare, nu prea avem timp liber, dar, probabil, anume asta este ceea ce face fotbalul interesant – este o muncă constantă, mișcare constantă, gândire constantă și un drive permanent. Această este perioadă este destul de încărcată și interesantă”, a declarat Andrei.

Andrei a explicat alegerea sa, de ce a preferat echipa daneză în favoarea mai multor cluburi din Moldova. El este de părerea că în Moldova nu există fotbal.

??„De ce Danemarca și nu Moldova? Răspunsul este probabil foarte simplu și se află la suprafață. În Danemarca, oamenii sunt interesați de fotbal. Federația, investitorii și partenerii încearcă să îl dezvolte, iar în Moldova Federația s-a retras din fotbal și s-a transformat într-un fel de „grup infracțional organizat pentru construcții”. Prin urmare, sub conducerea actuală, dar și cea din trecut, fotbal în Moldova nu a fost, și nici nu este. Și nici nu se așteaptă. Până când nu se va schimba conducerea FMF, până nu vor veni oameni care, cu entuziasm, vor să lucreze și să facă ceva pentru fotbal, să dezvolte fotbalul pentru copii și tineri, să construiască academii, să construiască școli, să construiască terenuri, să construiască infrastructură – și când spun infrastructură nu mă refer la birouri, stadioane de plajă sau mini-terenuri de fotbal, mă refer la infrastructura de fotbal, la infrastructura cluburilor dintre ligi, parteneri, televiziune – păi iată până nu vor veni astfel de oameni, nu vom avea nici fotbal.

Aici (în Moldova) oamenii vin în fotbal pentru a-și construi case, vile, birouri, dar nicidecum pentru a dezvolta fotbalul. În Danemarca, lucrurile stau mult mai simplu. În această țară sunt mult mai mulți entuziaști. Aici banii pe care Federația îi primește de la UEFA sunt investiți în fotbal și nu transferați pe conturile offshore sau unor companii filialele. Prin urmare, există destui bani pentru dezvoltarea fotbalului. Când există entuziasm și interes pentru dezvoltarea fotbalului, atunci este mult mai interesant să lucrezi într-o astfel de țară, într-un astfel de mediu. Dacă lucrurile ar sta altfel și la noi în țară, atunci aș prelua cu bucurie și un proiect din Moldova.

Și aș fi unul dintre primii care ar aduce, sau, mai bine spus, ar invita anumiți investitori care ar fi de acord să investească în fotbalul din Moldova. Și din moment ce noi (în Moldova) nu avem fotbal ca atare, pentru investitorii străini acest lucru este absolut și extrem de neinteresant, neatractiv. La fel ca și pentru investitorii locali. În Republica Moldova, toți oamenii care investesc în fotbal sunt oameni care o fac pur și simplu din entuziasmul personal. Ei bine, mai există oameni care, probabil, își rezolvă problemele personale, locale”, a conchis președintele “Vejle”.

✅ Andrei speră că se va schimba ceva în fotbalul moldovenesc. Se interesează de cum stau lucrurile în țara în care s-a născut și ce se întâmplă în ea, în special în fotbal.

??„Ar fi greșit să spun că nu am nicio tangență cu fotbalul moldovenesc. Am participat în modul cel mai direct la construcția Academiei de Fotbal Radu Rebeja. Cred că, din păcate, așa proiecte cum am construit acolo nu vor mai apărea în Moldova în curând. Ceea ce am construit este un proiect de investiții din bani personali, construit pe entuziasm, care va oferi unei întregi generații de copii și părinților lor o șansă de a trăi o viață nouă sau o șansă de a accede în cluburile din Europa. Iar partenerii noștri, prietenii din Europa vor fi implicați activ în acest proces și ne vor ajuta în acest sens. De aceea am vrut să construim o școală în care băieții să primească nu doar 40 de minute de antrenament în condiții neclare, ci pentru ca aceștia să învețe și să înțeleagă ce înseamnă și cu ce se mănâncă profesia unui jucător de fotbal, ce înseamnă să fii jucător profesionist de fotbal, cum este să lucrezi în mediul potrivit, cum este să te antrenezi într-o școală care are un concept de fotbal și unde nu contează cine sunt părinții copilului, câți bani au, unde echipa este formată nu din cei mai bogați sau mai influenți, ci din cei care înțeleg fotbalul mai bine și joacă mai bine. Prin urmare, cred că am făcut aici, deși un prim pas mic, dar semnificativ, spre dezvoltarea fotbalului pentru copiii și tinerii din Moldova. Jucătorii precum Damascan sau Ioniță nu ar trebui să fie o excepție pentru Moldova, ci o regulă”, a menționat Andrei Zolotco.

✅Andrei a povestit cum se lucrează cu tinerii în fotbalul danez și ce lipsește în același proces în Moldova.

„Danemarca este o țară cu aproape aceeași populație ca Moldova. Danemarca poate aduce tinerii la un cu totul alt nivel de fotbal, și nu degeaba această țară participă constant la toate campionatele U-17, U-19 și U-21, vinde foarte mulți jucători de fotbal în străinătate. Prin urmare, campionatul din Danemarca este foarte interesant și atractiv pentru investitorii internaționali.

Lucrez în Danemarca din 2016 și, în tot acest timp, 8 cluburi s-au ales cu câte un nou investitor și toți sunt din străinătate. Este vorba despre companii americane și europene care consideră că campionatul danez este destul de atractiv din mai multe puncte de vedere.

Danemarca dispune de toată infrastructura de fotbal, atât de antrenament, cât și de fotbal propriu-zis. Contractul TV este foarte atractiv pentru cluburi. 62% din populația daneză plătește bani pentru a cumpăra drepturi pentru a viziona meciurile campionatului local. Fiecare club are propria sa academie, mai mult sau mai puțin la un nivel normal, sau cel puțin unul mediu. Aproape fiecare club oferă jucători pentru echipele naționale sau de tineret.

Cred că în Danemarca, în primul rând, sistemul este atât de bine pus la punct, încât jucătorii tineri au unde să crească, plus că sunt ajutați sau, cel puțin, nu sunt lăsați atunci când au probleme. Însă în Moldova … Să luăm un exemplu concret. Rostislav Garganciuc. Tipul avea 15-16 ani, a jucat pentru echipa U-16 din Moldova. Echipa se afla la un turneu când acesta a suferit o traumă – și-a traumat ligamentele la genunchi. Avea nevoie de o operație, de recuperare. Dar Federația a refuzat pur și simplu să plătească. Tipul este dintr-o familie săracă, nu din oraș. Se pare că Federația a folosit jucătorul și a refuzat pur și simplu să-l ajute să se vindece. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată în Danemarca, deoarece este ca și cum arunca un câine la gunoi. Dar aici vorbim despre un jucător de fotbal. Federația pune astfel o cruce grasă pe cariera de jucător de fotbal față de jucătorul pe care dorea să-l folosească în scopuri naționale. Vreau să menționez faptul că noi l-am ajutat pe tip, l-am tratat, el și-a revenit, iar acum, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, fără rușine și remușcări, Federația îl sună și îl invită din nou la echipa națională, deja în U-18. I se spune: „Vino pentru că avem nevoie de tine”. În ce țară normală ar fi posibil acest lucru? Cât despre mine, aceasta este o nerușinare totală. Tot aceiași oameni strigă pe urmă în gura mare, ca niște populiști, că ei încearcă, sunt angajați, vor… Eu chiar nu știu ce vor ei, însă cu siguranță nu vor să se ocupe de fotbal”.

În următoarea parte a interviului:
– Despre scandalul referitor la meciurile trucate din Moldova.
– Ce fotbalist moldovean ar avea șanse în Danemarca?

Dacă vă plac articolele noastre și nu vreți să le ratați, abonați-vă la pagina scor.md pe facebook

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile