InsiderReportajeȘtiri

Generalul din umbră sau cine primește salariu în Federația Moldovenească de Fotbal. Și, cel mai important, pentru ce merite?

By iulie 13, 2020iulie 21st, 2020Niciun comentariu

128.000 lei pe an sau 10.703 lei în fiecare lună.

Generalul din umbră sau cine primește salariu în Federația Moldovenească de Fotbal. Și, cel mai important, pentru ce merite?

Există documente care sunt publice și care, uneori, ajută la înțelegerea esenței unei situații. Astfel de documente sunt declarațiile pe venit. Iar unii oameni sunt atât de nepăsători, încât nici nu se deranjează de faptul că reflectă în declarații anumite lucruri care, de obicei, nu sunt menționate în comunitatea de fotbal și nu sunt prezentate publicului larg.

Probabil explicația ar fi că în ultimii ani totul li se ierta acestor persoane.

Să aducem puțină claritate!

Numele lui Ion Gheorghiu este cunoscut pe larg de iubitorii de arte marțiale din Moldova. Titluri precum campion european la kickboxing și câștigător de trei ori al medaliei de aur la Campionatul European de Box Tailandez vorbesc de la sine și nu necesită careva explicații. După ce a ieșit la pensie, Ion a rămas în domeniul sportului și a preluat rolul de antrenor la Academia “Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne. Din noiembrie anul trecut Gheorghiu deține funcția de Secretar General la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Mai simplu spus, este responsabil pentru procesele legate de sport în Republica Moldova.

De ce am făcut această introducere? Puțini oameni știu că Ion Gheorghiu în ultimii ani a primit … salariu din partea Federației Moldovenești Fotbal. Acest lucru este reflectat în declarația lui pe venit.

Să facem un simplu calcul.

✔Anul 2017 (foto). În acest an, salariul total al lui Gheorghiu plătit de Federația Moldovenească de Fotbal a constituit 86.432 lei. Sau, altfel spus, aproximativ 7.202 lei pe lună

✔Anul 2018 (foto). În al doilea an, salariul său în FMF a crescut și a ajuns la 128.500 lei, ceea ce înseamnă 10.703 lei pe lună.

✔Anul 2019 (foto). A primit aceeași sumă de la Federație ca în 2018 – 128.500 lei, adică 10.703 lei lunar.

Interesant este faptul că numele lui Ion Gheorghiu nu apare în niciunul din comitetele FMF. Am verificat de câteva ori această informație. Tot aici, el nu figurează nici în conducerea Federației.

Prin urmare, apar patru întrebări.
1️⃣ De ce ar trebui să i se plătească un salariu?
2️⃣ Ce funcție totuși deține?
3️⃣ Cum poate Ion Gheorghiu, care este colonel de poliție, să ajute sau a ajutat deja fotbalul moldovenesc și ale cui interese le lobează?
4️⃣De ce masele largi nu au fost nicidecum informate despre cooperarea dintre el și Federația de Fotbal?

La data de 30 iunie, Gheorghiu (pentru orice eventualitate, amintim încă o dată: kickboxer și luptător de box tailandez) a fost persoana care a oferit trofeul într-un … turneu de fotbal. Și anume în Cupa Moldovei. Nici nu punem la îndoială că pentru sportul moldovenesc Gheorghiu este un mare și important luptător, dar, totuși, “Petrocub” a câștigat Cupa în fotbal și nu în arte marțiale. Cu siguranță că există destulă lume în fotbalul moldovenesc căreia i se poate încredința o astfel de misiune. Cel puțin din respect față de aceste persoane și meritele lor în domeniul fotbalului.

Ce înțelegem noi prin toate astea: Federația vrea să obțină sprijinul unei persoane din Minister. Dar, așa cum ni se pare, acest lucru este greșit și mai și poartă o notă de falsitate.

Despre legătura sa cu fotbalul se știe doar că în iulie 2013 Gheorghiu a fost vicepreședinte al CF „Veris” Chișinău. Iată ce a declarat pe atunci: „În viitor, este planificat să dezvoltăm diverse sporturi în cadrul clubului. Fotbalul va fi doar locomotiva acestui proiect. Conducerea clubului a decis că acest proiect va fi unul social. Avem multe talente și vom încerca să le oferim acestora un “bilet norocos în viață”. Vom dezvolta discipline olimpice, atrăgând un număr din ce în ce mai mare de copii în domeniul sportiv”, a declarat fostul luptător în cadrul unei conferințe de presă, potrivit ipn.md.

Apoi “Veris” a dispărut.

Și iată astăzi Ion Gheorghiu primește: 128.000 lei pe an sau 10.703 lei în fiecare lună.

Apropo, un antrenor de copii în Moldova are un salariu mediu de 4500 de lei. Maximul ajunge la 6000 lei lunar, minimul este de 3000 lei pe lună. Totul depinde de experiență și categorie.

Toate astea fiind spuse, avem impresia că multe lucruri din fotbalul moldovenesc nu sunt nici pe departe transparente.

Imagini – sport.md, moldpres.md

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile