InsiderReportaje

Sergiu Demcenco-membru afiliat ai FMF cu o reputație foarte ambiguă.

By iulie 15, 2020Niciun comentariu

Donații din partea rudelor (cunoscută istorie, nu-i așa?), o casă privată care este înregistrată pe numele mamei, violență în biroul Ministerului Afacerilor Interne și un dosar penal care a condus la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Se pare că printre membrii afiliați ai FMF există o persoană cu o reputație foarte ambiguă.

Și, mai mult ca atât, această persoană decide cum ar trebui să fie fotbalul în Moldova.

Sergiu Demcenco, unul dintre membrii afiliați ai Federației Moldovenești de Fotbal din partea organizației publice Nistru-DIP (Departamentul Instituțiilor Penitenciare), a devenit eroul unuia dintre articolele ziarului “Ziarul de Gardă”. Despre activitățile sale în calitate de director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor chiar s-a filmat un reportaj întreg, în care au fost scoase la lumină unele fapte scandaloase. Anume despre aceste lucruri vrem să povestim în articolul nostru. Menționăm că acest material a fost pregătit pe baza unui articol din “Ziarul de Gardă”.

Vom cita.

Începând cu 2014, Sergiu Demcenco a declarat donații de la rude în valoare de 60 de mii de euro.

Demcenco locuiește în sectorul Râșcani din capitală într-o casă privată, care este înregistrată pe numele mamei sale, care s-a născut în 1945 în satul Prodănești, raionul Florești. Anterior, ZdG a scris că părinții lui Sergiu Demcenco au cumpărat un teren de 6 ari, pe care ulterior a fost construită casa, de la Viorel Chetraru – fostul director al Centrului Național Anticorupție și acum vicepreședinte al Curții de Conturi.

Din documentele cadastrale descoperim că clădirea principală din curte este o clădire rezidențială privată, cu o suprafață oficială de 112 m.p. În același timp, la Cadastru sunt înregistrate încă două clădiri auxiliare: 74 m.p. și 37 m.p.

Este curios faptul că casa în sine nu apare în nicio declarație de proprietate prezentată de directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Sergiu Demcenco a indicat, în capitolul despre bunuri imobiliare, un apartament cu o suprafață de 56 de m.p., primit în 1994 și 1/2 cotă dintr-un teren în limitele localității cu o suprafață de 6 ari, cumpărat în 2007. În declarația din 2019, Demcenco a indicat că deține un autovehicul de marcă Audi fabricat în 2009 și cumpărat în 2019, un SUV Chevrolet Tahoe produs în 2006 și o motocicletă din 1975.

În 2019, directorul adjunct al ANP a ridicat un salariu de 254,6 mii lei, adică peste 21 mii lei pe lună.

Urmează un alt moment interesant. Numele lui Sergiu Demcenco apare și într-un dosar penal recent, care a condamnat Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Faptele imputate lui Demcenco își au rădăcinile în decembrie 2004, când lucra la Ministerul Afacerilor Interne. Demcenco, împreună cu un coleg de poliție, au fost acuzați de rele tratamente direct în biroul Ministerului Afacerilor Interne împotriva cetățeanului Dumitru Briabin, acesta din urmă fiind obligat să admită falsificarea documentelor privind vânzarea unui apartament din Chișinău.

Conform mărturiei victimei și a martorilor, Demcenco și colegul său de poliție l-au bătut pe Briabin cu un baston de cauciuc, lovindu-i grav capul, inclusiv. Conform examinării medico-legale, victima a primit diverse leziuni corporale, cerebrale și surditate post-traumatică a urechii drepte.

Briabin a câștigat cauza la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a obligat țara noastră să-i plătească 28.700 de euro.

În mai 2016, Curtea Supremă de Justiție a adoptat o decizie neapelabilă de anulare a deciziei de deschidere a dosarului de urmărire penală pe numele lui Demcenco. Astfel, cazul maltratării lui Dumitru Briabin în biroul Ministerului Afacerilor Interne a fost închis după aproape 12 ani, însă nimeni nu a fost tras la răspundere sau pedepsit.


Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au încercat să intervieveze directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, dar acesta nici nu a ieșit măcar din mașină și pur și simplu a plecat într-o direcție necunoscută.

Cum toată această poveste controversată va afecta fotbalul moldovenesc – noi nu cunoaștem. Dar e trist oarecum.

Materialul complet îl puteți vedea accesând linkul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=bhVmw8mIi2E

Articolul este bazat pe informația din Ziarul de Gardă.

Sursă imagini – anp.gov.md, orthodox.md, zgd.md

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile