ImportantePersonalitățiRecenteȘtiriRecenteImportantePersonalitățiȘtiri

Sergiu Chirilov: «Fotbalul moldovenesc are viitor, dar trebuie să spargem zidul clădit de conducerea FMF»

By octombrie 28, 2020Niciun comentariu

De numele său se leagă una dintre cele mai mari victorii din istoria fotbalului moldovenesc, însă a fost îndepărtat de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), pentru că și-a permis să-și spuna propria opinie diriguitorilor fotbalului moldvenesc. Este vorba despre fostul international moldovean, Sergiu Chirilov.  Într-un interviu acordat Ziarul Național fostul antrenor al naționalei U-21 a declarat că fotbalul moldovenesc nu are un viitor bun, dacă nu va fi o schimbare la nivel de conducere a FMF și dacă șefii forului fotbalistic moldovenesc nu vor coborî cu picioarele pe pământ.

-Dle Chirilov, în calitate de antrenor/metodist al Școlii Republicane de Fotbal, cred că sunteți cel mai indicat să ne spuneți dacă fotbalul moldovenesc merge într-o direcție bună său greșită?

– După părerea mea, fotbalul moldovenesc se află într-un impas. Mă refer la modul cum jucăm. Am regresat foarte mult. La nivel internațional, atât selecționatele, cât și cluburile înregistrează rezultate dezamăgitoare.

– Pentru că sunteți nemijlocit implicat în creșterea noilor generații de fotbaliști, vreau să vă întreb ce părere aveți despre programul FMF de promovare a fotbalului în școli și formarea unor clase specializate?

– Orice program, ce ține de organizarea copiiilor în procesul de învățarea abilităților de a juca un fotbal performant, este benefic. Conținutul programului implementat astăzi în cazul nostru, este la nivel de amatori. Ne pricepem cu toții la fotbal, însă la nivel performant nu știm să jucăm.

– Apropo, dat fiind faptul că ați luat-o de jos, ați lucrat foarte mult cu juniorii, vi s-a cerut o părere, ajutorul în privința implementării acestui program?

– De mulți ani încoace nu se ține cont de părerea generației noastre. Ea nu este doar neglijată, dar am senzația că suntem non grata. Noi am clădit treptat drumul nostru.

Ca exemplu, aș menționa academia lui Radu Rebeja sau programul «Noi» implementat de Ghenadie Scurtul. Știm bine ce condiții are academia lui Radu Rebeja, ce proces de antrenament au. În programul «Noi» este determinat conceptul, principiile și metodologia.

– Credeți în reușita acestui program sau din start ceva nu este în ordine cu el? Cum trebuie să arate acest program, în opinia dvs, pentru ca să simțim rezultate palpabile?

– Poate la nivel de amatori nu este un proiect rău, însă dacă vorbim despre fotbal de performanță, atunci aceste idei ne duc în eroare, în condițiile în care sunt implementate de FMF. Este târziu să faci selecția la 12-14 ani. Vom fi tot timpul cu 5-6 ani în dezavantaj comparativ cu alte țări, în care există fotbalul de performanță.

Am avut un exemplu extraordinar – structura unităților educaționale din URSS. Clasele specializate au fost formate din copiii cu vârsta cuprinsă de la 7-8 ani. Se făcea o selecție foarte bună. Se făceau câte 2 antrenamente pe zi și se jucau meciuri în weekend. Vă dați seama, câtă muncă s-a depus pentru ca acele generații să devină fotbaliști?

Din aceste clase sportive se făcea selecție pentru Liceul Republican cu profil sportiv, unde au lucrat cei mai buni antrenori. La 16-19 ani jucătorii formau echipa Centrului Olimpic de pregătire. Datorită acestei structuri și procesului de antrenament, a apărut o generație foarte bună – Curteian, Cleșcenco, Rebeja, Sosnovschi, subsemnatul. Ei au jucat în asemenea campionate precum Israel, Rusia, Belgia sau Germania. Rezultatele naționalei în primii 10 ani după destrămarea Uniunii Sovietice s-au datorat, în primul rând, evoluției acestor fotbaliști.

– De ce ați fost îndepărtat de FMF, dat fiind faptul că aveți o experiență bogată în calitate de fost fotbalist, dar și ca antrenor?

– Cred că într-un moment am fost foarte categoric și mi-am expus părerea «conducătorilor» noștri. Mă refer la un singur gând: «Voi ați fost niște idoli în teren pentru noi. Ați fost un exemplu, când ne-ați antrenat și valoarea antrenorului era incontestabilă. De ce acum, când sunteți conducători, aceste principii sunt încălcate? De ce factorul sportiv este subminat de factorul financiar?» Probabil, acesta a fost motivul de ce nu am mai fost solicitat.

– De numele dvs. se leagă una dintre cele mai importante victorii din istoria fotbalului moldovenesc 1-0 cu Germania lui Ozil, Khedira etc. Între timp acea generație a germanilor a obținut victorii importante la Campionatele Mondiale și Europene, iar noi… Unde se rupe firul?

– Da, a fost o performanță, în premieră, pentru naționala U-21: locul III după România și Rusia (Dziuba, Dzagoev, Kokorin). Am făcut 14 puncte, un record la momentul dat.

În prezent nu avem echilibrul între factorul sportiv și cel financiar. Aici este ruptura. Despre ce putem vorbi, dacă nu se investește în factorul uman? În exterior avem ceva foarte și foarte frumos, dar ca și conținut – avem un joc modest, care nu aduce rezultate.

– Credeți că o parte din vina aparține și cei care diriguiesc fotbalul moldovenesc?

– Cu siguranță, ei poartă cea mai mare responsabilitate.

– În acest sens, nu pot să nu vă întreb despre alegerile pentru șefia FMF, programate la începutul anului 2021. Credeți că este nevoie de o schimbare la nivel de conducere a FMF?

– Toată Republica Moldova știe răspunsul, dar foarte puțini au curaj să o spună deschis. Desigur, avem nevoie de reforme. Avem un președinte al FMF, care nu a jucat fotbal și nu știu dacă l-a învățat de când este parte al forului fotbalistic din R. Moldova. Vorbim despre schimbările, pe care le dorim să vedem pe terenul de fotbal. Nu știu dacă el și echipa sa au experiența de a gestiona jocul în sine. Nu mai spun de procesul de instruire și de creștere a jucătorilor.

– Cine, în opinia dvs., ar putea stopa acest declin al fotbalului moldovenesc?

– Avem 2 candidați, iar eu optez pentru Radu Rebeja.

– Dvs. o să vă implicați cumva în acest demers, în cazul în care veți fi cooptat în nouă echipă?

– M-am implicat, chiar dacă nu sunt cooptat în echipa nouă. Nu sunt indiferent de situația actuală în fotbalul moldovenesc.

-Dle Chirilov, o să vă întreb fără ocolișuri: are viitor fotbalul moldovenesc?

– Bineînțeles, putem să avem viitor, însă trebuie să spargem zidul care s-a clădit în anii precedenți de către conducătorii federației de fotbal.

Sursă – Ziarul Național

https://www.ziarulnational.md/interviu-sergiu-chirilov-desfiinteaza-programul-fmf-de-promovare-a-fotbalului-in-scoli-fotbalul-moldovenesc-are-viitor-dar-trebuie-sa-spargem-zidul-cladit-de-conducerea-fmf/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile