ImportantePersonalitățiRecenteȘtiriRecenteImportantePersonalitățiȘtiri

Serghei Rogaciov: “Este o adevărată CATASTROFĂ! Nu doar că batem pasul pe loc, dar suntem în cădere liberă”

By noiembrie 30, 2020Niciun comentariu

Unul dintre cei mai buni fotbaliști moldoveni de la independență încoace, Serghei Rogaciov, a fost nevoit să plece din R. Moldova. Experiența sa a fost ignorată de diriguitorii fotbalului moldovenesc, iar acum acesta locuiește la Moscova. Cei mai prolific atacant din campionatul intern antrenează o echipă de copii și o echipă de tineri din capitala Rusiei. Chiar dacă e departe de casă acesta urmărește cu atenție tot ce se întâmplă în fotbalul moldovenesc și suferă la fiecare înfrângere a echipei naționale. Într-un interviu exclusiv pentru Ziarul Național Rogaciov s-a referit la starea catastrofală a fotbalului moldovenesc, dar și la persoana care ar putea îndrepta lucrurile. 

– Cum se descurcă și cu ce se ocupă legenda fotbalului moldovenesc, Serghei Rogaciov? 

– Mulțumesc pentru aprecieri, totul este minunat. Continui să practic fotbalul, doar că nu în calitate de jucător, ci ca antrenor. Eu și prietenii mei am creat un club. În acest moment avem o echipă pentru copii și o echipă de tineret. În plus, a fost formată o echipă care joacă în meciurile echipelor de amatori și veterani.

– De la Moscova mai urmăriți ce se întâmplă în fotbalul moldovenesc? 

– Bineînțeles. Urmăresc nu doar jocurile echipei naționale, dar și partidele din campionatul intern.

– Serghei, chiar dacă nu mai jucați fotbal sunteți și acum lider la numărul de goluri marcate într-un singur sezon în Divizia Națională (35 de goluri). Ce părere aveți despre campionatul nostru de astăzi? 

– Sincer, este trist să urmărești campionatul. În ultimii ani am căzut constant în clasament (al campionatelor n.r.). Evident că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei rezultatelor. Aici mă refer la nivelul Diviziei Naționale, performanța cluburilor în competițiile europene și, în general, a echipei naționale a Moldovei. 

– Ați avut dorința sau oportunitatea de a lucra ca antrenor acasă? 

– Am lucrat pentru scurt timp la „Olimpia” Bălți. A fost o experiență frumoasă. Apropo, din acea echipă doi jucători au ajuns la echipa națională – Mudrac și Rogac. Mă bucur pentru succesele lor!

– Cum comentați evoluția și rezultatele echipei naționale, în condițiile în care principalul indicator al nivelului fotbalului într-o țară sau alta sunt rezultatele obținute de prima reprezentativă. 

– Ce pot să spun? Este o adevărată catastrofă! Zero rezultate! Să comparăm fotbalul de la noi cu cel din statele fostei Uniuni Sovietice. Suntem undeva la coadă… Letonia a jucat deja la un Campionatul European. Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan arată bine în campionatele asiatice. Fotbalul kazah, armean, georgian, azer este într-o permanentă creștere. Noi însă, nu că batem pasul pe loc, noi suntem în cădere liberă. Nu pot spune că, anterior, echipele noastre câștigau mereu, dar cel puțin jucau cu pasiune, exista un oarecare romantism și o mare dorință de a da totul pe teren… 

– Dacă e să vorbim despre vectorul și dinamica dezvoltării fotbalului în R. Moldova, încotro, credeți, că se îndreaptă fotbalul moldovenesc? Mai ales dacă e să comparați cu nivelul fotbalului de pe timpurile când jucați la echipa națională. 

– Este clar că nu este în ascensiune. Nici nu este nevoie să fii expert pentru a înțelege că în fotbalul nostru trebuie să aibă loc schimbări. Ar trebui să existe un program de dezvoltare pentru anii următori și nu un program de PR, așa cum se întâmplă acum. Se pare că în ultimii ani FMF s-a ocupat anume cu asta, iar indicatorul este ratingul țării, nu există rezultate. Campionatul este necompetitiv și, prin urmare, avem rezultate slabe în competițiile europene. În ultimii ani, multe cluburi pur și simplu nu au supraviețuit până la sfârșitul campionatului și au fost eliminate în timpul sezonului. Când deschizi câteva site-uri populare despre fotbalul moldovenesc, atunci predomină liniștea și pacea: în Glodeni un tractor a trecut pe terenul de fotbal, într-un alt oraș au fost îndepărtate frunzele de pe stadion…, în altă parte gazonul a fost udat. Toate aceste evenimente „grandioase” sunt însoțite de 20 de fotografii! Aș vrea să le spun: „Băieți, dacă scrieți despre astfel de cazuri „excepționale” din partea FMF, atunci scrieți și despre faptul că există aspecte negative în fotbalul nostru. Nu mai oferiți orbește și unilateral informații oamenilor”.

– În opinia dumneavoastră, ce trebuie schimbat în fotbalul moldovenesc? 

– Repet: fotbalul moldovenesc are nevoie de schimbări. Avem nevoie de un program de dezvoltare a fotbalului, care poate fi împrumutat din alte țări. Sunt state unde progresul este vizibil și s-a produs într-un timp relativ scurt. Cu siguranță, nu doar că batem pasul pe același loc, dar ne și aflăm în cădere liberă pe acest segment. Este destul de evident că trebuie schimbate multe lucruri în fotbalul moldovenesc. Nu trebuie să fii foarte inițiat în fotbal pentru a înțelege că federația nu se descurcă cu obligațiile sale. Evaluarea FIFA este un indicator al performanței conducerii federației.

– Fostul coleg al dvs., Radu Rebeja, și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al FMF la următoarele alegeri, care vor avea loc la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Credeți că ar putea omul potrivit pentru a scoate din mocirlă fotbalul moldovenesc?

– Aprob și înțeleg pe deplin intențiile lui Radu. După cum am mai spus deja, fotbalul nostru are nevoie de schimbări, de fapte reale pentru binele fotbalului, dar nu de PR ieftin. Rezultatele cluburilor de pe arena europeană, „succesele” echipei naționale, ratingul, reprezintă rezultatul muncii conducerii FMF. Îl susțin pe Radu și sunt sigur că anume el este acel președinte de care are nevoie federația.

– Ce mesaj aveți pentru suporterii fotbalului moldovenesc? 

– Le transmit salutări tuturor, le doresc sănătate, prosperitate și succes în toate. Sper că se vor produce schimbări în fotbalul nostru și în scurt timp vom putea observa o redresare a situației. Asta înseamnă meciuri reușite și victorii pentru echipele naționale, dar și pentru cluburile din R. Moldova. Sper că vom avea și un campionat mult mai competitiv.

https://www.ziarulnational.md/interviu-cel-mai-prolific-atacant-moldovean-serghei-rogaciov-nu-mai-are-rabdare-cu-diriguitorii-fmf-este-o-adevarata-catastrofa-nu-doar-ca-batem-pasul-pe-loc-dar-suntem-in-cadere-libera-e-nevoie-de-o-schimbare/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile