ImportantePersonalitățiRecenteȘtiriImportantePersonalități

🔥Se pare că Rebeja poate (și este gata) să ofere fotbalului moldovenesc un nou suflu. Și el este într-adevăr susținut de o mulțime de oameni din fotbal

By septembrie 29, 2020octombrie 2nd, 2020Niciun comentariu

Noi încă o dată am scanat interviul fostului căpitan al echipei naționale și am evidențiat principalele lucruri despre fotbalul din Moldova.

Fotbalul din Moldova la ziua de astăzi parcurge o cale care nu este clar încotro duce. Cel mai probabil, doar angajații FMF și oamenii apropiați acestora sunt mulțumiți de modul în care stau lucrurile în fotbalul din țara noastră.

De fapt, este evident că direcția în care mergem (vorbim nu numai despre prioritățile eșuate, cum ar fi un stadion pe plajă, stadioane pentru minifotbal, lipsa unui sistem în problema fotbalului pentru copii și tineret etc.), duce la o criză și mai mare. Și puțini oameni îi invidiază acum pe cei care sunt obligați să mențină statu quo-ul și să afișeze aspectele pozitive ale fotbalului în Moldova. Înțelegem: este dificil să fie făcut acest lucru astăzi, dar așa o cere munca.

Acum câteva zile, Radu Rebeja (toată lumea din Moldova îl cunoaște) a acordat un interviu imens presei rusești – publicației „Спорт день за днём”. Imediat atunci am publicat întregul interviu, iar astăzi l-am scanat din nou (și cu o mai mare atenție).

De fapt, Rebeja a vorbit detaliat asupra situației din fotbalul moldovenesc.

Și am ajuns la concluzia că fostul căpitan al echipei naționale și al “Zimbru” știe și  poate oferi o alternativă de calitate și o cale diferită pentru fotbalul moldovenesc.

Iată ce ne-a atras atenția în interviu:

REBEJA ARE EXPERIENȚĂ DE LUCRU CU ECHIPELE

După finalizarea carierei mele de fotbalist, am fost invitat la postul de vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Eram responsabil de toate echipele naționale: contactul constant cu antrenorii, analiza muncii acestora, organizarea meciurilor amicale și multe altele chestii legate de performanța echipelor naționale. Am avut o activitate interesantă care mi-a permis să trec mai ușor de la cariera unui jucător la cea de funcționar în fotbal.

EXPERIENȚA DE MANAGEMENT

Mai târziu, am avut experiență de consilier al prim-ministrului Moldovei în segmentul tineret și sport, apoi secretar de stat pe tineret și sport, iar de la sfârșitul anului trecut sunt deputat în Parlament. Nu voi spune că mă simt foarte confortabil în calitate de deputat, întrucât politica nu a fost niciodată domeniul care să mă atragă. Dar este important să faci parte din echipă și, în acest moment nu ușor pentru Moldova, atât din punct de vedere al situației economice, cât și din cel al instabilității politice, iar pe deasupra și situația dificilă în legătură cu COVID-19, să faci tot posibilul pentru a îmbunătăți viața cetățenilor noștri și, bineînțeles, să încerci să sprijini dezvoltarea sportului, să ajuți antrenorii și sportivii.

FOTBALUL DIN MOLDOVA ASTĂZI: CAMPIONATUL (infrastructură sportivă și fotbalistică)

Fotbalul moldovenesc probabil nu se află acum în cea mai bună etapă a dezvoltării sale. În primul rând, desigur, fotbalul depinde în mare măsură de situația economică din țară, de participarea agenților economici, agențiilor guvernamentale la dezvoltarea fotbalului pentru copii și tineret, a cluburilor și, desigur, a sportului și a infrastructurii fotbalului la general.

ECHIPA NAȚIONALĂ. CULEGEM ROADA UNEI STRATEGII DE DEZVOLTARE GREȘITE
Din păcate, echipa noastră națională nu surprinde suporterii cu rezultate pozitive de mult timp. Sunt de părerea că noi culegem acum roadele unei strategii greșite pentru dezvoltarea fotbalului și, în special, pentru copii și tineret. Nu este corect să ceri și să aștepți rezultatul echipelor naționale fără a investi maximum în educația fotbalistică în etapa de formare a unui jucător tânăr. Trebuie să muncim din greu pentru a remedia situația.

EXPERIENȚA DE DESCHIDERE A PROPEIEI ACADEMII DE FOTBAL (primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul sportului în Moldova)

Am avut ocazia să lucrez și să acumulez experiență în multe structuri, dar indiferent de ce am făcut, nu am încetat niciodată să fiu implicat în fotbal. Am avut ideea propriei mele școli de fotbal de foarte mult timp și mă bucur că împreună cu partenerii mei am reușit în cele din urmă să realizăm un vis vechi. Acesta este primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul sportului. Mă bucur că am reușit să creăm un sistem și un proces în care tinerii fotbaliști să poată primi simultan educație generală și educație fotbalistică.

FOTBALUL DIN MOLDOVA ȘI SISTEMUL DE DEZVOLTARE POT FI SCHIMBATE

Cred că fotbalul moldovenesc poate și ar trebui să fie diferit! Și aici mă refer nu numai la rezultatul care poate fi obținut pe o porțiune scurtă de traseu. Vorbesc despre calitatea fotbalului demonstrat și despre sistemul de dezvoltare a fotbalului, care ne va permite să educăm mai mult de o singură generație de fotbaliști care vor suplini rândurile cluburilor noastre și, astfel, ne vor îmbunătăți campionatul. Cei mai buni dintre ei ar trebui să aibă ocazia de a concura în campionatele europene și să reprezinte cu succes echipa noastră, care, din păcate, se află acum pe ultimile poziții din clasamentul mondial.

ECHIPA ȘI SPRIJINUL DIN PARTEA MAI MULTOR OAMENI DIN FOTBAL

Chiar acum suntem în ajunul alegerilor pentru noua conducere a Federației Moldovenești de Fotbal, care sunt programate pentru 22 ianuarie 2021. Am reușit să adun mulți oameni din fotbal, funcționari din fotbal și să creez o echipă de oameni care împărtășesc aceeași idee. După ce am studiat experiența pozitivă din trecut, dorim să oferim comunității fotbalistice un nou mod de a dezvolta fotbalul în Moldova. Ne propunem să ajutăm cluburile în acest moment economic dificil, dar principalul lucru este să dezvoltăm fotbalul pentru copii și tineret și fotbalul în regiuni. Ne așteaptă multă muncă – dezvoltarea infrastructurii, lupta împotriva corupției și meciurilor trucate, în care s-au înglodat campionatele noastre, dar cred cu siguranță în potențialul fotbalului nostru.

Citiți interviul complet aici.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile