InsiderReportaje

FMF cheltuie milioane pentru construcția și întreținerea instalațiilor de infrastructură din fotbal. Investigație

By iulie 29, 2020Niciun comentariu

FMF cheltuie milioane pentru construcția și întreținerea instalațiilor de infrastructură din fotbal: în procesul lucrărilor, sumele cresc, iar costurile de întreținere întrec orice limite. Între timp, restul fotbalului din Moldova este pur și simplu „pe moarte”.

Am verificat și am calculat, din nou, totul. Multe numere (cheltuieli) pur și simplu ne-au îngrozit.

În fotbalul din Moldova, în ultima perioadă, se obișnuiește să se vorbească despre realizări: construcții, reparații și întreținere.

Cu toate acestea, multe dintre investițiile FMF ridică semne serioase de întrebare. Raționalitatea lor (mai ales în timpul epidemiei și în perioada când avem cea mai slabă dezvoltare a fotbalului pentru copii și tineri), atinge cele mai joase cote posibile.
Am ajuns la această concluzie după ce am analizat (cu atenție) modul în care este alocat bugetul FMF.

Să le luăm pe rând:

1️⃣
Stadionul pentru fotbal de plajă.
Locație: Parcul “La Izvor”, Chișinău.

Conform bugetului și declarațiilor FMF, costul proiectului este de 17 milioane de lei (1 milion de dolari). Este vorba despre banii primiți de la FIFA în cadrul programului FIFA Forward. Amintim că aceste fonduri provin de la FIFA, iar FMF decide singură ce face cu această sumă și în ce proiecte să investească. Ținând cont de starea fotbalului în Moldova, explicația unor astfel de investiții (17 milioane de lei) în fotbalul de plajă, care este jucat în țara noastră de aproximativ 100 de oameni, în opinia noastră, rămâne foarte controversată.

Conform informațiilor noastre, datorită adaptării proiectului la cerințele infrastructurii urbane și a costurilor suplimentare de exploatare, plus construcția unui teren pentru turneul comercial de mini-fotbal Socca Amoliga, costul a crescut cu 2 milioane de lei.

În plus, este necesar să se țină cont de costurile potențiale ale întreținerii și menținerii acestei structuri (aceasta va fi doar 4-5 luni pe an în funcționare activă).

Remintim, în urmă cu câteva săptămâni am efectuat o analiză amănunțită și am ajuns la concluzia că FIFA și UEFA alocă sume imense de bani către FMF pentru a atenua consecințele pandemiei asupra fotbalului moldovenesc. Cu toate acestea, resursele financiare nici pe aproape nu ajung la membrii afiliați ai FMF. Așadar, aceste 2 milioane de lei ar fi banii care urmau să ajute comunitatea de fotbal din Moldova, însă ei au fost oarecum redirecționați către finalizarea construcției stadionului de plajă.

2️⃣
Stadionul „Zimbru”.
Locație: sectorul Botanica, Chișinău.

Suntem siguri că puțini oameni știu cât costă închirierea stadionului Zimbru. Vă spunem noi.

Sumele sunt următoarele (nu vă speriați):

Chiria stadionului Zimbru – 4 milioane 944 mii lei = 250 mii euro (anual).
Întreținerea stadionului Zimbru – 12 milioane lei = 606 mii euro (anual).

Total:
– chiria + întreținerea stadionului (anual) – 17 milioane 929 mii lei = 856 mii euro.
– chiria + întreținerea stadionului (perioada 2017 – 2020) = aproximativ 68 milioane lei.

Acești bani sunt cheltuiți pentru întreținerea și utilizarea stadionului, stadion care NU aparține FMF.

Apare involuntar întrebarea: pentru ce nevoi se cheltuite anual mai mult de 12 milioane de lei?

Nu cunoaștem acest lucru, însă toată lumea din țară știe deja că la moment are loc construirea unui stadion de plajă de 1 milion USD și mini-terenuri de fotbal care vor costa mai multe milioane.

3️⃣
Futsal Arena FMF.
Locație: comuna Ciorescu.

Potrivit FMF, construcția Futsal Arena a costat 4-5 milioane de euro (de la 79 la 100 de milioane de lei). Din păcate, FMF nu a publicat niciodată date oficiale cu privire la costul proiectului. Potrivit experților în construcții, costul unei astfel de instalații este supraestimat semnificativ. Mai mult, experiența arată că rentabilitatea Futsal Arena este controversată. Echipele nu sunt foarte dispuse să plece din oraș pentru antrenamente și meciuri, așa că atunci când nu există jocuri, arena este pur și simplu pustie.

 

Întreținerea anuală a clădirii costă încă 4,5 milioane de lei (237 de mii de euro).

4️⃣
Construcția unui stadion de mini-fotbal pentru turneul Socca-Amoliga.
Locație: comuna Ciorescu.

FMF construiește un nou stadion de mini-fotbal (din nou) pentru turneul comercial Socca-Amoliga. Am scris despre acest lucru într-unul din articolele noastre anterioare.

Atunci noi am venit cu declarații:

– FMF nu ar trebui să se implice în promovarea turneelor ​​comerciale de mini-fotbal cu banii care aparțin întregii comunități de fotbal.
– Aproape niciunul dintre membrii comitetului executiv al FMF nu cunoaște bugetul real aprobat pentru construcția stadionului.

Ne-am consultat cu companiile care au experiență în construcția terenurilor de mini-fotbal. O singură instalație (stadion de mini-fotbal) va costa:

– 2 milioane de lei (teren de mini-fotbal de înaltă calitate)
– 2 milioane de lei (infrastructura aferentă: vestiare, camera pentru arbitri, cabinet medical, tribune etc.)
– 1 milion de lei (alte servicii: logistică, lucrări de instalare)

Aceste calcule sunt extrem de orientative, dar în final reprezintă costul total. Și acesta este aproximativ:
– 5 milioane de lei pentru 1 stadion.

5️⃣
Construcția clădirii administrative din Centru pentru pregătirea echipelor naționale.
Localizare: Vadul lui Vodă.

Cu siguranță nu ați știut despre asta. Clădirea este ridicată pe teritoriul bazei pentru pregătirea echipei naționale a Moldovei pentru … diverse evenimente.

Însă:

– decizia de a construi clădirea nu a fost discutată sau agreată cu membrii afiliați (pentru că de ce?).
– construcția se realizează în timpul pandemiei, când cluburile sunt închise și antrenorii sunt concediați. Acest lucru este cel puțin ciudat, nefiresc și trădător.

6️⃣
Chiria centrului de recreere “Vatra Elite”.
Locație: Vadul lui Vodă.

Este greu de crezut, dar, totuși, este adevărat: FMF a decis să închirieze un întreg … centru de agrement (încă unul) în Vadul lui Vodă.

Și cu siguranță acest lucru nu este gratuit.

Se numește acest centru de agrement: “Vatra Elite”.

Deci, chiria anuală a centrului de agrement este de 1,8 milioane de lei. Aceasta înseamnă că costul lunar al centrului o costă pe FMF aproximativ 150 de mii de lei. Cu alte cuvinte 7500 de euro (pe lună). 5 ani de închiriere reprezintă exact minus 10 milioane de lei din bugetul FMF.

Apropo, există 150 de locuri la baza de pregătire pentru echipele FMF. Adică, 8 echipe la un moment dat se pot încadra acolo, fiecare având câte 18 persoane.

Nimeni asa și nu a explicat cu adevărat de ce fotbalul din Moldova trebuie să închirieze această bază, luând în vedere perioada dificilă în care ne aflăm acum. Prin urmare, fezabilitatea acestor investiții în timpul pandemiei rămâne neclară.

În plus, este necesar să se țină cont de costurile potențiale ale menținerii, întreținerii și funcționării acestei baze. Conform calculelor preliminare, aceste costuri se pot ridica la 3-4 milioane de lei (întreținerea bazei echipelor naționale din Vadul lui Vodă o costă pe FMF 16-17 milioane de lei pe an).

7️⃣
Proiect a instalațiilor de iluminat pe stadioane.
Locații: Bălți, Hîncești, Orhei, Nisporeni, Lozova.

Un proiect bun, dar care este aproape de eșec.

Explicăm de ce:

Costurile totale ale proiectului ajung la 27 de milioane de lei. Astăzi, catargele de iluminat funcționează doar pe două (!!!) stadioane. Meciurile din DN cu iluminare artificială se desfășoară la Hâncești și Orhei. Sperăm foarte mult (și credem sincer) că în curând acest lucru va fi posibil și în Lozova. Totul arată minunat până când nu ne adresăm întrebarea principală:

Cum să înțelegem faptul că de câțiva ani, pe trei din cele cinci stadioane, catargele de iluminare nu a fost niciodată pornite sau folosite în scopul prevăzut?

Oare era într-adevăr necesar să se achiziționeze echipamente pentru 5-6 stadioane simultan? Mai ales când vine vorba de milioane.

Dacă sunteți încă pe cale să digerați informațiile prezentate și să înțelegeți investițiile iraționale ale FMF, iată o scurtă descriere a vieții reale a comunității de fotbal din Moldova la ziua de astăzi:

✔ În Moldova antrenorii primesc un salariu de 3-4 mii lei (150-200 euro). Construcția la cheie a unui stadion cu gazon artificial (inclusiv iluminare) costă aproximativ 5 milioane de lei. Faceți acum un simplu calcul și veți afla câte cluburi mici, copii și antrenori din regiuni au rămas fără condiții normale pentru antrenament?

✔ Nu există terenuri cu dimensiuni complete, cu gazon artificial, unde să poți juca și să te antrenezi tot anul, cu excepția mun. Chișinău, Bălți, Nisporeni, Ungheni, Bender, Tiraspol, Cahul, Ceadîr Lunga și Sărata Galbenă. În Dondușeni, de exemplu, nu există stadion deloc! Iar în Molodova, în total, există 55 (!!!) orașe. Cu regiunea transnistreană – 66.

✔ Există peste 400 de mini-terenuri 20×40 în Moldova, însă: 50% dintre ele sunt în stare avariată! Mini-terenurile nu au rezolvat încă problema infrastructurii pentru dezvoltarea fotbalului pentru tineri, deoarece sunt destinate antrenării copiilor sub 10 ani.

Prin urmare, unde se pot antrena și juca fotbaliștii mai în vârstă?

Nimeni nu cunoaște.

Studiul problemei distribuției resurselor financiare din bugetul FMF ne-a dus la o constatare evidentă și tristă:

Credem că în FMF pur și simplu nu există echilibru, logică și transparență în luarea deciziilor!

Suntem de acord că este important să dezvoltăm întreg fotbalul, dar doar rezultatele sunt orientative. Iar rezultatul principal este acesta: nouă tuturor ne este rușine de locul 175 în clasamentul FIFA.

Fotbalul din orice țară din lume este judecat în primul rând după rezultatele echipei naționale. Iar fotbalul mare începe cu condiții bune pentru copii și antrenori.

Și totuși, nu vă apar întrebări cu privire la cât de adecvate sunt sumele cheltuite de FMF? Corespund oare acestea cu realitatea și costurile de-facto?

Este suficient să analizați atent …

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile