ReportajeȘtiriȘtiriReportaje

Deciziile luate de către Comitetul executiv al FMF

By noiembrie 4, 2020noiembrie 6th, 2020Niciun comentariu

Zilele trecute am scris că pe 30 octombrie a avut loc o ședință a Comitetului Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal. Ședința a avut loc într-un format foarte neobișnuit, deoarece membrii comisiei au primit o listă a punctelor de pe ordinea de zi prin e-mail. Deciziile luate au rămas necunoscute membrilor afiliați și tuturor fanilor fotbalului.

După cum a devenit cunoscut portalului www.scor.md, la această întâlnire secretă au fost luate mai multe decizii foarte importante, despre care am scris mai devreme. De asemenea, a fost creată o comisie pentru a examina activitățile și a exclude membrii afiliați înainte de congresul care urmează, unde se va alege noii lideri ai FMF și, cel mai important, președintele FMF.

Apar multe întrebări. De ce a fost creată această comisie abia acum, dacă Leonid Oleinicenco conduce federația din mai 2019? De ce are loc această epurare înainte de Congres? De ce s-a decis eliminarea unor membri ai FMF, care acum un an și jumătate au votat în unanimitate pentru alegerea domnului Oleinicenco?

Poate că mulți membri afiliați văd metodele de lucru ale actualului  președinte. Poate că mulți nu sunt mulțumiți de vectorul dezvoltării fotbalului sub actualul șef al FMF. Din ce în ce mai des, apar în presă declarațiile specialiștilor în fotbal și ai fanilor obișnuiți din fotbal, criticând federația și președintele acesteia, domnul Oleinicenco. Conform statutului FMF, afilierea și dezafilierea noilor membri au loc fără criterii specifice, ceea ce pune la îndoială procedura în sine, în special în ajunul următorului congres. Sperăm foarte mult că acest proces nu va avea ca scop excluderea membrilor FMF care nu sunt comozi conducerii actuale.

Un alt punct important al acestei întâlniri a Comitetului Executiv a fost decizia privind distribuirea fondurilor pentru combaterea pandemiei și a virusului COVID-19. După cum am scris deja, FIFA a alocat un milion de dolari fiecărei federații / asociații pentru a achita daunele cauzate de coronavirus. La rândul său, Federația a trebuit să-și sprijine membrii afiliați. La această întâlnire, s-a decis alocarea a peste 2 milioane de lei (puțin peste 100 de mii de dolari) pentru acoperirea costurilor federației și ale cluburilor Diviziei Naționale în legătură cu pandemia. De ce suma este doar peste 2 milioane de lei? De ce sunt acoperite doar costurile federației și ale Diviziei Naționale? Care este formula pentru calcularea sumelor?

De ce nu se susțin cluburile ligilor inferioare? Nu au fost oare închise școlile de fotbal? Nu a fost oare blocată activitatea multor asociații de fotbal specializate? Nu au rămas oare antrenorii, arbitrii și alți muncitori din fotbal fără locuri de muncă și salarii, obligați să caute alte locuri de muncă pentru a-și întreține familiile?

Din ce în ce mai multe întrebări apar față de activitățile Federației de Fotbal, care este o organizație publică și este finanțată 100% de organizațiile internaționale de fotbal. Ce se poate aștepta de la conducerea FMF, condusă de domnul Oleinicenco, dacă ședințele Comitetului executiv sunt ținute în secret, iar deciziile luate rămân, de asemenea, un mister?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile