ImportantePersonalitățiRecenteȘtiriRecenteImportantePersonalitățiȘtiri

Alexandru Curteian: “A venit timpul pentru o schimbare. Trebuie să repornim Federația de Fotbal”

By noiembrie 10, 2020Niciun comentariu

Fostul “creier” al echipei naționale a Moldovei, Alexandru Curteian, se numără printre membrii “generației de aur” a fotbalului moldovenesc, care solicită o schimbare la nivel de conducere a FMF.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Ziarul Național, fostul selecționer în vârstă de 46 de ani a menționat că la ora actuală se află momentan la Sankt Petersburg, acordă mai mult timp familiei sale și este în așteaptarea oferte de muncă. Totodată, cel care încânta suporterii naționalei R. Moldova cu driblingurile sale a dezvăluit cine merită să fie în fruntea FMF, în contextual alegerilor de la începutul anului viitor. 

– Domnul Alexandru, bună ziua! Ce mai faceți? Cu ce vă ocupați acum?

– Sunt în concediu și mă aflu la Sankt Petersburg. În acest moment sunt ocupat cu antrenamentele, activitățile TV și jocurile pentru veteranii lui “Zenit”. Cel mai important este că dedic mai mult timp familiei mele. Deci, nu mă plictisesc. 

– Din 2018 până în 2020, ați fost la cârma echipei “Panevezys” din Lituania, pe care ați dus-o în liga superioară. Cum vă apreciați munca la acest club?

– Toate obiectivele stabilite de conducerea clubului au fost atinse. Am avansat în liga superioară și ne-am menținut acolo pe locul cinci. Am obținut o experiență bună și m-am ales cu multe amintiri plăcute. 

– De ce ați părăsit echipa?

– Am vrut să plec de la echipa la sfârșitul sezonului trecut, pentru că aveam o altă propunere. Totuși conducerea clubului mi-a oferit un contract pentru un an, cu noi sarcini ambițioase. Ulterior a început această pandemie, iar startul nu a fost prea reușit.  Astfel, mi-am dat seama că a venit timpul să mă despart de “Panevezys”. 

De când sunteți în concddiu, ați primit oferte interesante?

– Acum în toate țările sunt în desfășurare campionatele interne. Nu este nimic concret, deocamdată. Sunt discuții despre posibilitatea de a prelua unele echipe. După ce am părăsit “Panevezys”, am primit câteva oferte, dar, din păcate, coronavirusul ne-a dat toate planurile peste cap.

Acum, fiind în concediu, urmăriți situația de la “Zimbru”, dar și, în general, ce se întâmplă în fotbalul din R. Moldova?

– Nu pot spune că urmăresc îndeaproape, dar încerc să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbalul moldovenesc. Dacă pornim de la rezultatele echipei naționale și ale cluburilor, atunci totul este foarte trist. Nu am urmărit meciurile din campionatuli intern, dar concluzia nu este mai optimistă. 

– În 2014-2015 ați condus echipa națională a R. Moldovei. Cum puteți caracteriza rezultatele din ultima perioadă ale naționalei noastre?

– Sincer să fiu, nu am văzut niciun joc, dar rezultatele obținute vorbesc de la sine. Totul este foarte trist! 

În zilele următoare este programat un meci amical între naționala noastră și prima reprezentativă a Rusiei. Când erați la cârma echipei noastre, ați obținut un rezultat incredibil, 1:1, în fața Rusiei antrenată de marele Fabio Capello.  Care sunt previziunile dvs. Pentru acest meci din noiembrie?  

– Aș vrea, desigur, ca rezultatul meciului să fie pozitiv. Acest lucru este foarte important din punct de vedere psihologic, mai ales dacă ținem cont de rezultatele obținute în ultima perioadă.

– Tot mai mulți specialiști, în special foștii dvs. colegi de la echipa națională, au ajuns la concluzia că fotbalul moldovenesc este într-un moment de cotitură și este nevoie de schimbări la nivelul conducerii FMF. Dvs. ce credeți vizavi de acest subiect?   

– Sunt în totalitate de acord. A venit timpul pentru o schimbare. Trebuie să repornim federația. Avem nevoie de oameni cu gândire nouă. În ceea ce privește fotbalul, arătăm din ce în ce mai prost. Trebuie să relansăm întregul sistem de dezvoltare a fotbalului moldovenesc, dacă vrem să ne dezvoltăm și să nu batem pasul pe loc. Avem nevoie de lideri tineri și ambițioși, care să cunoască fotbalul din interior și să aibă cunoștințe corespunzătoare. 

– Radu Rebeja și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al FMF. Credeți că poate fi cel care să dea o șansă nouă fotbalului moldovenesc?

– Sunt sigur că Radu Rebeja are toate calitățile pentru a deveni un președinte bun al FMF! Cel mai important argument, în opinia mea, este că este că el a fost fotbalist, iar asta înseamnă vorbim “aceeași limbă”. Este o persoană independentă și de succes, capabilă să ia decizii corecte. Sunt convins că împreună cu el vor veni oameni care știu ce și cum trebuie schimbat. 

– Ce se va întâmpla cu fotbalul moldovenesc, dacă actuala conducere va rămâne în fruntea FMF pentru încă 4 ani? – Nu mă aștept la nimic bun. Situația actuală este un fel de cerc vicios. Sunt convins că, dacă nu se va schimba ceva, atunci situația se va înrăutăți și mai mult.

https://www.ziarulnational.md/interviu-alexandru-curteian-da-alarma-a-venit-timpul-pentru-o-schimbare-trebuie-sa-repornim-federatia-moldoveneasca-de-fotbal/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile