PersonalitățiImportantePersonalitățiȘtiriReportaje

Clubul cu care Epureanu a devenit (în sfârșit) campionul Turciei

By iulie 27, 2020One Comment

Au început ca amatori, au jucat în ligile inferioare, doar membrii familiilor lor i-au susținut. Schimbarea radicală de acum 6 ani. Mutarea pe arena numită în cinstea lui Fatih Terim. Răzbunarea președintelui Erdogan.

Clubul cu care Epureanu a devenit (în sfârșit) campionul Turciei.

Se pare că clubul chiar a meritat primul loc.

În sfârșit: Alexandru Epureanu a devenit campionul Turciei cu „Istanbul Basaksehir”. În ultimele două sezoane, echipa a mers cu încredere la medaliile de aur, dar, de fiecare dată, în ultima etapă a campionatului se întâmpla ceva, iar drept consecință clubul obținea locul 2.

În acest an, însă, totul s-a sfârșit bine: chiar și pandemia nu a putut opri echipa lui Epureanu, care cu o seară înainte, reușind să-i învingă pe „Kaysarispor” cu un scor de 1:0, a devenit campioana țării.

Iar Alexandru al nostru a devenit un jucător-cheie în această poveste de succes.

Am studiat scurta istorie a clubului și am ajuns la concluzia: „Istanbul Bashakshehir” a tins spre acest trofeu în mod sistematic, iar trofeul este bine meritat. Totul a început ca în multe alte situații similare: o echipă de amatori a început să joace fotbal fără careva mari scopuri setate.

În 1990 a fost fondat clubul cu denumirea „Istanbul Büyükșehir Belediyespor”. În urmă cu 30 de ani (apropo, acum o lună, pe 15 iunie, clubul a avut o aniversare), echipa a fost formată ca urmare a fuziunii mai multor echipe de amatori din Istanbul. „Istanbul Buyuksehir Belediyespor” înseamnă literalmente, în traducere „Clubul Sportiv al Primăriei Istanbulului”.

Aproape 16 ani – până în 2006, tot ce se petrecea în echipă era destul de plictisitor. Se înregistrau performanțe nesemnificative în ligile inferioare și rezultate pe care aproape nimeni nu și le mai amintește astăzi.

Apoi a început sezonul 2006/07. Anume el a devenit istoric. Echipa a obținut locul doi în Liga I și pentru prima dată în istorie a ajuns în Superliga. Aceasta este divizia de vârf a campionatului turcesc.
La nivel global, însă, clubul avea multe probleme.

De exemplu, lipsa unui stadion. Până în 2007, clubul nu avea propria sa arenă de fotbal, dar după intrarea în Superliga, a primit stadionul olimpic municipal “Ataturk”, situat într-unul din sectoarele europene din Istanbul, Basaksehir.

Mai mult ca atât, spiritul tânăr al echipei și lipsa rezultatelor serioase au determinat soarta clubului pentru următorii ani: Istanbul nu avea suporteri. Și acest lucru se petrecea în Turcia, unde fotbalul era și este aproape o religie. În pofida succesului clubului, sprijinul oferit echipei lăsa mult de dorit, iar marea majoritate a publicului era alcătuită din angajații administrației locale și familiile fotbaliștilor, care au primit intrare gratuită la tribune.

Uneori poate fi trist chiar și în Turcia.

Trebuie să recunoaștem: intrarea în Superliga a schimbat oarecum poziția echipei. Conducerea clubului a luat o decizie: să își construiască propriul stadion (înainte de aceasta, amintim, clubul „închiria” un alt stadion). Locul pentru construcție a fost ales în apropierea arenei “Ataturk”, unde, la acea vreme, echipa juca meciurile de acasă.

Până în sezonul 2012-2013, „Istanbul Bashakshehir” a suferit literalmente. Jocurile din Superliga erau dificile, dificil a fost și procesul de câștigat puncte, iar echipa, de obicei, ocupa locuri în mijlocul clasamentului sau chiar în a doua parte a acestuia. La final, după ce a petrecut un număr total de șase ani în Liga superioară, echipa s-a retras în sezonul 2012/13.

Cu toate astea, echipa s-a bucurat de un moment sclipitor în această perioadă mai puțin plăcută. S-a întâmplat acest lucru în sezonul 2010/11, când echipa a obținut cel mai bun rezultat din istoria sa la acea vreme, ajungând în finala Cupei Turciei, unde au pierdut față de “Besiktas” în loviturile de penalty.

Revenirea în elita fotbalului turcesc a avut loc un an mai târziu. În sezonul 2013/14, echipa a câștigat turneul din Liga I și a revenit în divizia de elită un an mai târziu.

Și de atunci clubul s-a schimbat. La asta a contribuit Epureanu.

Totul a început cu o abordare nouă și radicală. Așadar, în 2014, clubul a decis să se reformeze astfel încât să fie administrat de un sector specific din Istanbul, Basaksehir. Până în acel moment, conducerea clubului era în responsabilitatea municipalității orașului Istanbul. Anume după denumirea sectorului orașului clubul și-a primit denumirea actuală. Odată cu schimbarea denumirii, s-a schimbat și emblema clubului și culorile clubului din uniforma jucătorilor din echipă.

La 11 iunie 2014, primul (și până acum singurul) fotbalist moldovean este transferat în echipa reînnoită. Alexandru Epureanu părăsește prin intermediul drepturilor agentului „Anji” din Mahachkala, care a “explodat” atunci ca o bulă de săpun, și s-a îndreptat spre Istanbul.

La acea vreme Alexandru avea 28 de ani, în spatele său avea experiența de a juca în Moldova și Rusia, precum și experiența de a fi căpitan în echipa națională a Moldovei. Acesta a fost anul în care valoarea transferului lui Epureanu a scăzut ușor față de sezonurile anterioare de la 3 milioane de euro la 2,5 milioane de euro. Pe atunci, multor persoane li s-a părut că fundașul mergea în Turcia pentru a acoperi lacunele și a încheia cariera.

Clubul reînnoit și-a confirmat imediat pretențiile pentru cele mai înalte locuri și, în primul său sezon după revenirea în elită, a ocupat imediat locul patru, obținând astfel acces în calificarea la Liga Europeană. Epureanu a jucat chiar de la început și fără a avea înlocuitori pe parcurs.

Debutul jucătorului nostru a avut loc pe 30 august 2014. „Istanbul Bashaksehir” a jucat acasă împotriva „Kasympasha” și a egalat jocul cu 1:1. Epureanu a petrecut tot meciul pe teren.

Cu toate acestea, startul în Cupa Europei nu a dus la rezultatele scontate: echipa a pierdut cu 1:4 în fața clubului olandez “AZ” din orașul Alkmaar, și cu asta echipa și-a încheiat performanța în turneu.

În același an, a avut loc un alt eveniment semnificativ pentru clubul lui Epureanu. Pe 26 iulie, “Istanbul Basaksehir” și-a deschis noul și propriul stadion “Basaksehir Fatih Terim”, numit după unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria fotbalului turcesc, Fatih Terim. Cât de tare e apreciată, totuși, această personalitate în Turcia. S-ar părea că Fatih Terim este un antrenor care aparține întregii Turciei, însă acum, un întreg stadion al unui club aparte este numit în cinstea lui. Și vă rugăm să observați, toate acestea se petrec când Fatih este în viață.

Arena are o capacitate de peste 17.000 de spectatori, iar prețul construcției este de aproximativ 178 de milioane de lire turcești.

Unii conectează succesele echipei cu … Președintele turc Erdogan. Iar legenda este următoarea:

Erdogan a încercat să preia controlul asupra FC “Fenerbahce” (unul din cele mai mari 3 cluburi) în urmă cu câțiva ani, dar clanurile locale din spatele clubului nu l-au lăsat să o facă. După aceea, se presupune că președintele a fost supărat pe “Fenerbahce” și a decis să-și creeze propriul club.

Legenda cu Erdogan pare a fi adevărată din trei motive:
1️⃣ Echipa este administrată de un grup de directori strâns asociați cu partidul de guvernământ a lui Erdogan.
2️⃣Erdogan poate fi adesea văzut în tribuna VIP a stadionului “Fatih Terim”, la meciurile echipei “Istanbul Bashakshehir”.
3️⃣Erdogan organizează uneori meciuri demonstrative (cu colegii săi politicieni) pe stadionul echipei și participă, de asemenea, la evenimentele clubului (foto).

Dar să revenim înapoi la Alexandru.

În acest sezon el a fost din nou un jucător-cheie al campionatului Turciei.

Este curios faptul că, în ultimele sezoane, Epureanu joacă cot la cot cu fotbaliștii care au jucat la nivel înalt mulți ani la rând, în Anglia, și, după cum se pare, Alexandru nu le cedează și nu este în niciun caz inferior lor.

Francezul Gael Clichy a jucat în Arsenal și Manchester City, în timp ce slovacul Martin Skrtel a reușit să se afirme în Liverpool.

Pe lângă toate acestea, alți jucători cu renume au jucat sau încă joacă cu Epureanu: Emre, Robinho, Adebayor, Demba Ba. Și toți ei sunt fotbaliști importanți. Au fost și sunt în continuare.

Cu doi ani în urmă, când se vorbea deja despre „Istanbul”, presa sportivă rusă a menționat: „Și acum să-i analizăm mai detaliat pe cei pe care se ține „Bashaksehir”. Fundașul central a echipei este … Alexandru Epureanu. Același Alexandru care a petrecut mulți ani în Liga Profesionasta de fotbal din Rusia, jucând pentru Moscova, Dynamo, Krylya Sovetov și Anji. În Rusia, Epureanu a fost considerat un apărător solid, dar nu a aparținut niciodată cohortei jucătorilor care nu pot fi înlocuiți. Dar în Turcia el și-a găsit locul: în „Bashakshahir” este un jucător de fier al structurii de bază. În sezonul trecut, el a jucat 30 de meciuri cap-coadă, ceea ce dovedește elocvent importanța sa pentru echipă. În mare parte datorită jocului stabil al lui Alexandru, „Bashakshehir” a avut cele mai puține goluri ratate în campionat – doar 23 de goluri. Exemplul lui Epureanu ne amintește că vârsta nu este o problemă: poți atinge noi vârfuri în carieră chiar și la 30 de ani. Acum el joacă în clubul care câștigă puncte de la sezon la sezon, tocmai a câștigat medalii de argint și își va face debutul în curând în Liga Campionilor. Iar cel mai important, Epureanu știe că de el este nevoie în echipă și pe el mizează această echipă. De fapt, fiecare dintre noi își dorește acest lucru, oriunde nu ar lucra, indiferent de domeniu.

Și în ultimul rând.

“Istanbul Bashakshehir” a început actualul sezon de campionat cu două înfrângeri și cu un scor de 1:4. Alexandru nu a jucat în acele meciuri, a fost traumat. Până la a cincea etapă echipa a avut doar 5 puncte și ocupa locul 12 în clasament.

În etapa a 6-a, deja cu Epureanu în echipă, echipa din Istanbul a învins “Rizespor” cu scorul de 5:0.

Începând cu acel joc, nimeni nu a reușit să-l oprească pe moldoveanul nostru și pe prietenii săi turci.

El chiar a meritat acest lucru!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
orospu cnc kaynak makinesi sikiş

This website is incredible! It’s like a one stop shop for all my needs. Check it out