ImportanteInsiderRecenteȘtiriȘtiriReportaje

🔥Notă pentru Moldova: același lucru se poate întâmpla și cu oficialii noștri de fotbal. Fostul șef al Federației Române, Mircea Sandu, este cercetat pentru corupție (mită și scheme).

By octombrie 11, 2020Niciun comentariu

Fostul șef al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, este acuzat de corupție, crearea unei comunități criminale și implicarea în scheme cu primire de mită.

Departamentul Național Anticorupție a trimis în judecată dosarul penal al fostului oficial de fotbal de nivel înalt. În special, este vorba despre un dosar penal cu mită de 700 mii lei românești (aproximativ 143 mii euro), pe care acesta l-a primit de la un cabinet de avocatură, care a câștigat un proces pentru Federația Română de Fotbal.

ÎNCEPUTUL CORUPȚIEI EX-OFICIALULUI ​​FEDERAȚIEI DE FOTBAL

Între 2009 și 2010, trei învinuiți ar fi creat un grup infracțional organizat, al cărui scop era să deturneze bunurile unei instituții sportive în valoare de 3 milioane 895 mii lei românești (aproximativ 800 mii euro), a căror origine este asociată cu încheierea unui acord privind implementarea de lucrări ale unei baze de fotbal din satul Buftea.

Baza sportivă din Buftea

CUM A CÂȘTIGAT BANI SANDU ȘI COMPLICII LUI

Potrivit ProSport.ro, între mai multe companii s-a creat o rețea fictivă și s-au încheiat contracte cu antreprenori și subcontractori, prin care se „treceau” sume uriașe de bani necontabilizate (aceste sume s-au format din contractele încheiate cu instituția sportivă din Buftea).

Mai mult ca atât, majoritatea sumelor din contractele încheiate cu instituția sportivă sus-menționată au ajuns în buzunarele celor trei învinuiți (inclusiv Sandu) sub forma „rambursării împrumutului”, „dividendelor” etc.

ANUL 2012. A crescut costul proiectului de 4 ori.

Aceeași sursă relatează că, în 2012, Federația Română de Fotbal, condusă la acea vreme de Mircea Sandu, a plătit 600 de mii de lei românești pentru proiectul unui hotel în baza de antrenament din Buftea (astăzi 123 de mii de euro). Publicația menționează că această sumă a fost exagerată de cel puțin 4 ori față de prețurile de pe piața din România în 2012.

Mai târziu, Sandu, în încercarea de a „acoperi greșelile” (o practică familiară și pentru fotbalul din Moldova – amintiți-vă de raportul financiar confuz pentru 2019. Am scris despre asta în detaliu și îl puteți reciti accesând acest link – http://facebook.com/story. php? story_fbid = 142984880801071 & id = 107661727666720) a declarat că, de fapt, un astfel de cost a fost plătit nu numai pentru proiectul hotelier din baza din Buftea, ci pentru proiectul (presupus) al întregii baze. Cu toate acestea, „încercarea” s-a dovedit a fi nereușită și, în comparație cu fotbalul din Moldova, pur și simplu nu a fost acceptată (în Moldova lucrurile merg mai ușor la acest capitol).

Așadar, ProSport.ro a publicat documente care expun înșelăciunea lui Mircea Sandu și a Federației Române de Fotbal. Contractul, semnat de Sandu din data de 17 octombrie 2012, prevede că este vorba despre proiectul hotelului și nu de întreaga bază sportivă, așa cum a încercat Sandu să prezinte publicului.

Mai mult, referindu-se la opiniile mai multor arhitecți români de renume, sursa a aflat că costul maxim al proiectului pentru o astfel de instalație sportivă (amintim, vorbim despre un hotel) ar trebui să fie (din cele mai fantasmagorice motive) 30 de mii de euro. Prețul mediu de piață este chiar mai mic – 20 de mii de euro.

Reamintim că Sandu și Federația de Fotbal din România, potrivit presei și acuzării, au cheltuit aproximativ 120 de mii de euro în aceste scopuri.

Principalul lucru, totuși, de ce este sigură investigația este că în fluxul total alocat de Federația Română de Fotbal pentru construirea întregii baze sportive din Buftea de 3 milioane 500 mii euro, 1 milion euro oarecum a „revenit” la uzul personal al lui Mircea Sandu (adică în buzunarul acestuia).

De obicei, banii pentru proiectele de infrastructură sunt alocați federațiilor locale de UEFA și FIFA.

Reamintim că scor.md în investigațiile sale a atras atenția asupra faptului că Federația de Fotbal din Moldova primește anual aproximativ 10 milioane de euro de la UEFA și FIFA. În același timp, documentele și situațiile financiare examinate nu sunt transparente. Mai mult, în legătură cu situația epidemiologică din lume, UEFA și FIFA au alocat fonduri suplimentare federațiilor locale, inclusiv FMF, în 2020 pentru a sprijini cluburile și, în general, structura fotbalului.

Astfel, în vara acestui an, FMF a raportat alocarea a aproape 5 milioane de lei participanților la fotbalul moldovenesc în timpul pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, o analiză a documentelor UEFA și FIFA a arătat că, potențial, această sumă ar trebui să fie egală cu 5,5 milioane de euro. Vă puteți aminti acel material accesând acest link – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=127916058974620&id=107661727666720
Reamintim că fotbalul din Moldova a fost „dus de nas” arătându-i-se numere din șase cifre … în lei. Deși acestea ar fi trebuit să fie în euro. Iar lei și euro sunt valute diferite și valoarea acestor sume diferă extrem de mult.

În general, scenariul din Moldova este foarte asemănător scenariului românesc. Puteți citi despre sumele supraevaluate în infrastructura fotbalistică a Moldovei accesând acest link – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=136144341485125&id=107661727666720

Prin urmare, controversata viață fotbalistică a țării noastre se află sub viziunea nu doar a întregii comunități fotbalistice din Moldova, ci și a (cel mai probabil) agențiilor de aplicare a legii.

Articol realizat pe baza materialelor de pe ProSport.ro, uefa.comfifa.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile