ImportanteInsiderRecente╚śtiri╚śtiriReportaje

­čöąNot─â pentru Moldova: acela╚Öi lucru se poate ├«nt├ómpla ╚Öi cu oficialii no╚Ötri de fotbal. Fostul ╚Öef al Federa╚Ťiei Rom├óne, Mircea Sandu, este cercetat pentru corup╚Ťie (mit─â ╚Öi scheme).

By octombrie 11, 2020Niciun comentariu

Fostul ╚Öef al Federa╚Ťiei Rom├óne de Fotbal, Mircea Sandu, este acuzat de corup╚Ťie, crearea unei comunit─â╚Ťi criminale ╚Öi implicarea ├«n scheme cu primire de mit─â.

Departamentul Na╚Ťional Anticorup╚Ťie a trimis ├«n judecat─â dosarul penal al fostului oficial de fotbal de nivel ├«nalt. ├Än special, este vorba despre un dosar penal cu mit─â de 700 mii lei rom├óne╚Öti (aproximativ 143 mii euro), pe care acesta l-a primit de la un cabinet de avocatur─â, care a c├ó╚Ötigat un proces pentru Federa╚Ťia Rom├ón─â de Fotbal.

├ÄNCEPUTUL CORUP╚ÜIEI EX-OFICIALULUI ÔÇőÔÇőFEDERA╚ÜIEI DE FOTBAL

├Äntre 2009 ╚Öi 2010, trei ├«nvinui╚Ťi ar fi creat un grup infrac╚Ťional organizat, al c─ârui scop era s─â deturneze bunurile unei institu╚Ťii sportive ├«n valoare de 3 milioane 895 mii lei rom├óne╚Öti (aproximativ 800 mii euro), a c─âror origine este asociat─â cu ├«ncheierea unui acord privind implementarea de lucr─âri ale unei baze de fotbal din satul Buftea.

Baza sportiv─â din Buftea

CUM A C├é╚śTIGAT BANI SANDU ╚śI COMPLICII LUI

Potrivit ProSport.ro, ├«ntre mai multe companii s-a creat o re╚Ťea fictiv─â ╚Öi s-au ├«ncheiat contracte cu antreprenori ╚Öi subcontractori, prin care se ÔÇ×treceauÔÇŁ sume uria╚Öe de bani necontabilizate (aceste sume s-au format din contractele ├«ncheiate cu institu╚Ťia sportiv─â din Buftea).

Mai mult ca at├ót, majoritatea sumelor din contractele ├«ncheiate cu institu╚Ťia sportiv─â sus-men╚Ťionat─â au ajuns ├«n buzunarele celor trei ├«nvinui╚Ťi (inclusiv Sandu) sub forma ÔÇ×ramburs─ârii ├«mprumutuluiÔÇŁ, ÔÇ×dividendelorÔÇŁ etc.

ANUL 2012. A crescut costul proiectului de 4 ori.

Aceea╚Öi surs─â relateaz─â c─â, ├«n 2012, Federa╚Ťia Rom├ón─â de Fotbal, condus─â la acea vreme de Mircea Sandu, a pl─âtit 600 de mii de lei rom├óne╚Öti pentru proiectul unui hotel ├«n baza de antrenament din Buftea (ast─âzi 123 de mii de euro). Publica╚Ťia men╚Ťioneaz─â c─â aceast─â sum─â a fost exagerat─â de cel pu╚Ťin 4 ori fa╚Ť─â de pre╚Ťurile de pe pia╚Ťa din Rom├ónia ├«n 2012.

Mai t├órziu, Sandu, ├«n ├«ncercarea de a ÔÇ×acoperi gre╚ÖelileÔÇŁ (o practic─â familiar─â ╚Öi pentru fotbalul din Moldova – aminti╚Ťi-v─â de raportul financiar confuz pentru 2019. Am scris despre asta ├«n detaliu ╚Öi ├«l pute╚Ťi reciti acces├ónd acest link – http://facebook.com/story. php? story_fbid = 142984880801071 & id = 107661727666720) a declarat c─â, de fapt, un astfel de cost a fost pl─âtit nu numai pentru proiectul hotelier din baza din Buftea, ci pentru proiectul (presupus) al ├«ntregii baze. Cu toate acestea, ÔÇ×├«ncercareaÔÇŁ s-a dovedit a fi nereu╚Öit─â ╚Öi, ├«n compara╚Ťie cu fotbalul din Moldova, pur ╚Öi simplu nu a fost acceptat─â (├«n Moldova lucrurile merg mai u╚Öor la acest capitol).

A╚Öadar, ProSport.ro a publicat documente care expun ├«n╚Öel─âciunea lui Mircea Sandu ╚Öi a Federa╚Ťiei Rom├óne de Fotbal. Contractul, semnat de Sandu din data de 17 octombrie 2012, prevede c─â este vorba despre proiectul hotelului ╚Öi nu de ├«ntreaga baz─â sportiv─â, a╚Öa cum a ├«ncercat Sandu s─â prezinte publicului.

Mai mult, referindu-se la opiniile mai multor arhitec╚Ťi rom├óni de renume, sursa a aflat c─â costul maxim al proiectului pentru o astfel de instala╚Ťie sportiv─â (amintim, vorbim despre un hotel) ar trebui s─â fie (din cele mai fantasmagorice motive) 30 de mii de euro. Pre╚Ťul mediu de pia╚Ť─â este chiar mai mic – 20 de mii de euro.

Reamintim c─â Sandu ╚Öi Federa╚Ťia de Fotbal din Rom├ónia, potrivit presei ╚Öi acuz─ârii, au cheltuit aproximativ 120 de mii de euro ├«n aceste scopuri.

Principalul lucru, totu╚Öi, de ce este sigur─â investiga╚Ťia este c─â ├«n fluxul total alocat de Federa╚Ťia Rom├ón─â de Fotbal pentru construirea ├«ntregii baze sportive din Buftea de 3 milioane 500 mii euro, 1 milion euro oarecum a ÔÇ×revenitÔÇŁ la uzul personal al lui Mircea Sandu (adic─â ├«n buzunarul acestuia).

De obicei, banii pentru proiectele de infrastructur─â sunt aloca╚Ťi federa╚Ťiilor locale de UEFA ╚Öi FIFA.

Reamintim c─â scor.md ├«n investiga╚Ťiile sale a atras aten╚Ťia asupra faptului c─â Federa╚Ťia de Fotbal din Moldova prime╚Öte anual aproximativ 10 milioane de euro de la UEFA ╚Öi FIFA. ├Än acela╚Öi timp, documentele ╚Öi situa╚Ťiile financiare examinate nu sunt transparente. Mai mult, ├«n leg─âtur─â cu situa╚Ťia epidemiologic─â din lume, UEFA ╚Öi FIFA au alocat fonduri suplimentare federa╚Ťiilor locale, inclusiv FMF, ├«n 2020 pentru a sprijini cluburile ╚Öi, ├«n general, structura fotbalului.

Astfel, ├«n vara acestui an, FMF a raportat alocarea a aproape 5 milioane de lei participan╚Ťilor la fotbalul moldovenesc ├«n timpul pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, o analiz─â a documentelor UEFA ╚Öi FIFA a ar─âtat c─â, poten╚Ťial, aceast─â sum─â ar trebui s─â fie egal─â cu 5,5 milioane de euro. V─â pute╚Ťi aminti acel material acces├ónd acest link – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=127916058974620&id=107661727666720
Reamintim c─â fotbalul din Moldova a fost ÔÇ×dus de nasÔÇŁ ar─ât├óndu-i-se numere din ╚Öase cifre … ├«n lei. De╚Öi acestea ar fi trebuit s─â fie ├«n euro. Iar lei ╚Öi euro sunt valute diferite ╚Öi valoarea acestor sume difer─â extrem de mult.

├Än general, scenariul din Moldova este foarte asem─ân─âtor scenariului rom├ónesc. Pute╚Ťi citi despre sumele supraevaluate ├«n infrastructura fotbalistic─â a Moldovei acces├ónd acest link – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=136144341485125&id=107661727666720

Prin urmare, controversata via╚Ť─â fotbalistic─â a ╚Ť─ârii noastre se afl─â sub viziunea nu doar a ├«ntregii comunit─â╚Ťi fotbalistice din Moldova, ci ╚Öi a (cel mai probabil) agen╚Ťiilor de aplicare a legii.

Articol realizat pe baza materialelor de pe ProSport.ro, uefa.comfifa.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile