ImportantePersonalitățiRecenteȘtiriRecenteImportantePersonalitățiȘtiri

Vlad Copoț: „Strategia de dezvoltare a fotbalului 2020-2024 nu ne convine”

By ianuarie 15, 2021ianuarie 17th, 2021Niciun comentariu

Vlad Copoț este o figură cunoscută în fotbalul moldovenesc. În timpul carierei sale de jucător, a cucerit titlul de campion cu “Zimbru” Chișinău, a câștigat cupa țării cu “Budjac” Comrat și a fost fotbalist al echipei naționale a Moldovei. Vlad Gheorghevici a mai jucat pentru cluburi precum “Tighina” (Bender), “Nistru” (Otaci), “Speranța” (Nisporeni), “Magnitogorsk” și “Metallurg-Metizinsk” din Magnitogorsk și “Irtysh” (Tobolsk). În calitate de funcționar, Vlad Gheorghevici a condus FC “Floreni” și “Găgăuzia” (Comrat).

Din păcate, în acest moment, fostul jucător nu mai are de-a face cu fotbalul. În ajunul alegerilor prezidențiale FMF, Copoț a acordat un interviu site-ului nostru și și-a exprimat opinia cu privire la problemele fotbalului moldovenesc.

– Vlad, bună ziua! Ce mai faceți? Cum este viața în timpul pandemiei coronavirusului?

– Salut! Mulțumesc, toată lumea este sănătoasă.

– De ce nu sunteți implicat în prezent în fotbalul moldovenesc?

– Ultimul meu club a fost “Găgăuzia”, de unde am plecat în 2018. Am fost președinte. Din păcate, exista o situație fix ca în poveste: o lebădă, un rac și o știucă. Toată lumea trăgea pătura peste sine. Finanțarea a fost slabă … Acum ei activează sub un alt nume. Înainte de sosirea mea, ei nu plăteau impozite timp de 6 ani, prin urmare nu puteau primi bani din buget din cauza faptului că toate conturile erau blocate. Este greu să lucrezi într-o situație ca aceasta. Primeam pe atunci bani de la Ministerul Educației și Sportului. Drept urmare, la sfârșitul sezonului, am plecat

– Oare nu există un club care să poată beneficia de bogata Dvs experiență?

– La un moment dat eu nu am plătit pentru licența mea. Conform regulilor, licența este confirmată anual. S-a întâmplat așa că nici măcar nu am fost invitat la aceste cursuri. Permiteți-mi să subliniez că problema nu a fost în bani. A fost foarte greu să obții un loc de muncă în orice club după ce în 2013 l-am susținut pe Radu Rebeja la alegerile prezidențiale ale federației de fotbal. Presiunea a fost foarte mare! În afară de fotbal, am fost mereu în afaceri. Desigur, fotbalul este activitatea preferată. Una este când fotbalul este distractiv și îți aduc un surplus financiar. La un moment dat, am investit mult în fotbal și am făcut-o degeaba …

– Cum apreciați situația actuală în fotbal?

– Cred că ar fi corect dacă oamenii obișnuiți ar da o evaluare, deoarece fotbalul se joacă pentru public. De exemplu, când jucam noi, stadioanele erau pline. Acum vedeți și singuri ce se întâmplă. Poate că oamenii merg în continuare la meciurile echipei naționale, dar foarte puțini oameni vin la jocurile din liga majoră. Și chiar și în așa caz, printre cei care vin la meciuri se află muncitorii de pe stadion, copiii, rudele și prietenii jucătorilor. În anii 90 eram recunoscuți pe stradă, iar acum fotbaliștii au devenit oameni obișnuiți, precum funcționarii publici.

– Acum se vorbește mult despre viitoarele alegeri prezidențiale FMF. Recent, fostul fotbalist de la “Zimbru”, Marin Spînu, a acordat un interviu în care a afirmat că federația nu este de vină pentru rezultatele slabe ale echipelor naționale. Școlile de fotbal sunt de vină, a spus el. Sunteți de acord cu el?

– Asta e imposibil! De exemplu, orice întreprindere are propriul director, de care depinde nivelul activității organizației. Când se strică o piesă sau se spage o conductă, atunci se efectuează o analiză și se află cauzele problemelor apărute. După vorbele lui, eu aș fi tatăl copiilor mei, dar în același timp, nu le-aș fi tată. Adică, aș lăsa copiii să rezolve singuri problemele. Așa se dovedește, dacă urmați logica lui Marin Spînu. De fapt, federația este direct responsabilă de rezultatele echipelor naționale.

– În opinia dumneavoastră, ce ar putea însemna pentru fotbalul nostru dacă Leonid Oleinicenco își păstrează postul?

– Nu știu ce va face Oleinicenco. Am văzut programul pe care l-au prezentat. A fost întocmit în conformitate cu criteriile rusești. În Rusia alte legi sunt în vigoare. Statul finanțează dezvoltarea sportului acolo. Noi însă nu avem o lege de sponsorizare, deci sunt două lucruri diferite. Ceea ce au sugerat este cu adevărat interesant, dar nu în situația noastră. Dacă se adoptă o lege privind sponsorizarea, acest lucru va schimba situația.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile