Se pare că noi (și fiecare din cei care ne urmăresc) avem nevoie de o analiză detaliată.
Recent, FMF a raportat: în timpul pandemiei asistența acordată cluburilor din DN se va ridica la aproape 5 milioane de lei. Cu toate acestea, acești bani ar trebui să fie de cel puțin 8-10 ori mai mulți.
Am făcut toate calculele. Și o mulțime de lucruri nu coincid. Să luăm un stilou, un carnet și să numărăm încă odată!
În urmă cu câteva săptămâni, Federația Moldovenească de Fotbal a raportat: 4 milioane 980 mii lei vor fi alocați pentru a compensa pierderile cluburilor și școlilor de fotbal din Moldova în timpul epidemiei de coronavirus.
Așadar, suma totală, să reamintim încă o dată, este (dacă de calculat exact) – 4 979 592 lei. Cu alte cuvinte este vorba despre 257 000 de euro.
• Deci, în Federația de profil a fost specificat că 3 903 000 de lei vor fi alocați pentru munca arbitrilor.
• Costurile totale ale FMF pentru examinările medicale ale jucătorilor echipelor din DN se vor ridica la 711 990 lei.
• 364 692 lei vor fi cheltuiți pentru plata ambulanțelor.
• 3 903 000 lei ➕ 711 990 lei și ➕ 364 692 lei și obținem suma de 4 979 592 lei.
Vi se pare că această sumă e foarte mare? Suma, de fapt, e nesemnificativă. Am fost doar „fermecați” de numere cu șase cifre.
De fapt, Federația ar trebui să aloce sume mult mai mari. În Moldova, cluburile și școlile de fotbal nu au primit sumele necesare, iar valoarea lor atinge cote catastrofale.
Să începem cu faptul că Federația Moldovenească de Fotbal este o instituție care primește și redistribuie exclusiv banii primiți de la departamentele de specialitate internaționale. Este vorba de milioane, atât în Euro, cât și dolari – care au fost primiți de la două instituții de fotbal importante la nivel mondial:
• UEFA și FIFA.
Banii de la UEFA
UEFA alocă Moldovei aproximativ 5 milioane de euro anual.
Să explicăm.
UEFA alocă bani Moldovei ca parte a programului HAT-TRICK (prima imagine). Programul este semnat pentru perioada 2020-2024. Acest program are două direcții:
1️⃣ Incentive payment (plăți de investiții);
2️⃣ Investment payment (plăți de proiect).
În prima direcție – Plăți de investiții – UEFA alocă anual 2 milioane 400 mii euro către FMF. Pe parcursul a patru ani această sumă crește corespunzător la 9 milioane 600 mii euro. Acești bani sunt destinați funcționării neîntrerupte a FMF. Aceasta înseamnă menținerea activităților FMF: salarii, bonusuri, chirii, seminare, traininguri și multe altele.
În a doua direcție – Plăți de proiecte – UEFA alocă anual 1 milion 125 000 de mii de euro către FMF. Valoarea totală a plăților pentru 4 ani este de 4 milioane 500 de mii de euro. Aceste fonduri UEFA le direcționează către FMF pentru proiectele de fotbal. Care vor fi acestea – decide exclusiv FMF. De exemplu, FMF poate construi o academie de fotbal cu terenuri de dimensiuni normale și alte infrastructuri conexe sau poate „risipi” acești bani pentru construirea unui eventual teren de mini-fotbal pentru un turneu comercial. Stăpânul dictează regulile.
În timp ce vom vorbi despre alte plăți de la UEFA (plăți de solidaritate, plăți pentru difuzare și alte plăți – da, există o astfel de opțiune suplimentară în valoare de 1 milion de euro), ne vom concentra pe primele două tipuri de plăți: plăți de investiții și plăți de proiect. Și acest lucru este direct conectat cu COVID-19.
Ce s-a întâmplat anul acesta?
În 2020 a izbucnit în lume o epidemie. Fotbalul a fost grav afectat. Meciurile sunt organizate fără spectatori, iar unele echipe dispar cu totul.
În această privință, UEFA a luat următoarea decizie:
De a permite FMF să utilizeze (sau, dacă vreți, să-și păstreze) 1,5 milioane de euro din bugetul total pe patru ani al programului Plăți de proiect (în valoare de 4,8 milioane de euro). Acest milion și jumătate de euro este DISPONIBIL și poate / trebuie utilizat pentru a depăși consecințele epidemiei asupra fotbalului din Moldova. Subliniem încă o dată: 1,5 milioane de euro sunt disponibili pentru a lupta cu Covid-19 în fotbalul moldovenesc. Cu alte cuvinte – aproximativ 29 de milioane de lei.
În plus, să nu uităm că FMF are 2,4 milioane de euro anual ca parte a „Plăților de investiții” de la UEFA, bani care pot fi utilizați în timpul epidemiei pentru a atenua efectele Covid-19. Și aceste fonduri sunt disponibile anul acesta. Asta ar fi cel puțin logic, mai ales când toată lumea din fotbalul moldovemesc suferă consecințe negative acum din cauza pandemiei.
În total, suma netă disponibilă alocată de către UEFA pentru a împiedica moartea fotbalului din Moldova în timpul pandemiei constituie 1 milion 500 mii de euro. Aici se mai adaugă suma potențială de 2 milioane 400 mii euro pe care țara noastră o primește anual prin programul „Incentive payment” (plăți prin investiții).
Lucrul cel mai important în această situație este distribuirea corectă și înțeleaptă a resurselor către cei care suferă în timpul epidemiei. Iar în urma acesteia acum suferă toată lumea implicată în fotbalul din Moldova.
Pe lângă cele două programe menționate mai sus, FMF primește anual resurse financiare de la UEFA, drept:
• Plăți de solidaritate pentru dezvoltarea fotbalului pentru copii și juniori, pentru participarea echipelor noastre la Cupa Europeană. Această sumă este de aproximativ 400 de mii de euro anual. Câte 10 mii de euro sunt alocate echipelor de copii și juniori, restul banilor – școlilor de fotbal.
• Plata pentru drepturile de televiziune pentru meciurile echipei naționale a Moldovei. Suma din runda de calificare pentru UEFA Euro 2020 este de aproximativ 2 milioane de euro (1 milion de euro pe an). Dacă mai devreme aceste cifre variau în funcție de adversari, acum UEFA distribuie aceste fonduri centralizat, într-un singur ciclu de selecție. Plățile pentru participarea la viitoarea Ligă a Națiunilor vor fi, de asemenea, de aproximativ 1 milion de euro.
• Alte plăți. Pentru diferite proiecte sau inițiative suplimentare ale FMF, UEFA poate aloca Federației noastre sume suplimentare, care pot însuma până la 1 milion de euro anual. De exemplu, pentru a acoperi cheltuielile de călătorie (dacă echipa are un zbor lung) sau alte evenimente (programe pilot, seminare, turnee și evenimente sponsorizate de UEFA, etc).
Dacă e să facem un total, bugetul anual minim garantat de către UEFA pentru FMF este de aproximativ 4 milioane de euro. De fapt, această sumă este de obicei mult mai mare de 4 milioane.
Să mergem mai departe. Și să deschidem ochii în fața altor fapte.
FIFA oferă și ea bani pentru FMF. Și, de asemenea, este vorba de sume mari.
FIFA, la fel ca UEFA, alocă bani pentru FMF pe același principiu, adică în cadrul unor programe specifice. Diferențele sunt doar în trei puncte:
1️⃣ Plățile se fac în dolari și nu în euro.
2️⃣ Durata: 2019-2022.
3️⃣ Numele programelor sunt diferite.
Așadar, FIFA alocă resurse financiare către FMF ca parte a programului FORWARD. Acordul actual este valabil pentru perioada 2019-2022.
La rândul său, programul FORWARD are două domenii majore:
1️⃣ Operational needs (Nevoile operaționale);
2️⃣ Specific projects (Proiecte specifice).
Ca parte a subprogramului de nevoi operaționale, FIFA alocă anual 1 milion de dolari Moldovei. Plata pe patru ani este de 4 milioane USD. Acești bani sunt destinați nevoilor operaționale. Adică, pentru menținerea infrastructurii FMF. Asta presupune: salarii, plata specialiștilor, întreținerea birourilor și așa mai departe. 1 milion de dolari pe an este aproximativ 18 milioane de lei.
Al doilea subprogram este destinat proiectelor specifice. În cadrul său, FMF primește de la FIFA 500 de mii de dolari anual (imaginea 1). În 4 ani, suma crește până la 2 milioane USD. Aceste plăți sunt destinate, din nou, pentru a fi investite. Adică pentru investiții în diverse proiecte. Și iarăși, la discreția FMF.
Însă anul acesta FIFA a mai decis ceva: (imaginea 1, imaginea 2):
✅ În legătură cu epidemia COVID-19 în 2020, FIFA a alocat (în iulie) resurse financiare suplimentare pentru FMF.
✔ În primul rând. Aceasta presupune 500 de mii de dolari. Sau aproximativ 9 milioane 700 mii lei.
Acești bani sunt destinați tuturor celor din fotbalul moldovenesc: școli de fotbal pentru copii, academii, echipe pentru adulți, arbitri, asistență medicală și alte nevoi. Sarcina FIFA este să împiedice “moartea” fotbalului din Moldova (și nu numai în țara noastră) și să-l ajute să-și mențină structura în timpul pandemiei.
✔ În al doilea rând. Mai mult ca atât, în perioada epidemiei (în iulie), alte 500 de mii de dolari FIFA alocă FMF special pentru nevoile de a sprijini fotbalul feminin.
Dar și asta încă nu este tot!
✔ În al treilea rând. Odată cu utilizarea rațională și cu succes a fondurilor alocate (500 mii de dolari + 500 mii de dolari), în ianuarie 2021 FIFA va aloca încă 500 de mii de dolari FMF.
✔ Și în al patrulea rând. Dându-și seama de complexitatea situației, în acest an FIFA le-a permis federațiilor să folosească chiar și banii din fondul pentru proiecte specifice (din nou 500 mii USD) pentru a depăși consecințele Covid-19. Adică, și acești bani sunt disponibili FMF.
Prin urmare, pentru a compensa echipele și, în general, întreaga comunitate de fotbal din Moldova în legătură cu COVID-19, FMF primește aproximativ 1 milion 500 mii dolari prin canalele FIFA. Însă suma disponibilă, de fapt, ajunge la 2 milioane de dolari.
Dar nici măcar asta nu este totul.
În timpul epidemiei, FIFA acordă FMF un împrumut suplimentar de 500 de mii de dolari. Acesta nu este supus dobânzii. Suma poate fi luată chiar și în avans.
Acum să vedem care este bugetul anual total al FMF (împreună cu nevoile de a face față consecințelor COVID-19):
• UEFA: 4-5 milioane de euro.
• FIFA: 4-5 milioane de dolari.
Iar total pe an: UEFA + FIFA = 9-10 milioane de euro.
Acum să luăm în considerare sumele de la UEFA și FIFA care sunt disponibile FMF în acest an special pentru a sprijini fotbalul moldovenesc în timpul epidemiei.
✔UEFA: 1 milion 500 mii euro
✔FIFA: 1 milion 500 mii de dolari
În total, în acest an al pandemiei: UEFA + FIFA = 3 milioane de euro / dolari (bani plătiți sau care urmează a fi plătiți), toate acestea, ținând cont de plățile efectuate și de fondurile care mai urmează de primit în acest an în contul FMF. În total, aproximativ 5,5 milioane de euro sunt disponibili pentru fotbalul din Moldova pentru a depăși consecințele Covid-19.
Pentru orice eventualitate, reamintim: FMF a alocat aproximativ 5 milioane de lei pentru atenuarea consecințelor COVID-19. Cu alte cuvinte, suma este de aproximativ 257 de mii de euro.
Ce fac acum cei de la FMF?
La începutul anului viitor, în Moldova vor avea loc alegerile pentru noua conducere a FMF. Cei din conducerea federației sunt conștienți de faptul că fără promisiuni de mare anvergură, ei vor pierde federația și, prin urmare, fluxul de bani de la UEFA și FIFA.
Prin urmare, plățile pe care UEFA și FIFA le transmit către FMF pentru atenuarea consecințelor COVID-19 asupra fotbalului moldovenesc sunt redistribuite către proiecte netransparente, față de care există o mulțime de întrebări.
Dar despre asta vorbim data viitoare.
Fotbalul moldovenesc – iar acesta cuprinde: echipe din toate diviziunile, jucători, antrenori, școlile de copii și personalul de sprijin – din nou, nu este creditat cu banii necesari.
Iar de data aceasta este vorba despre o sumă imensă de bani, fără de care fotbalul moldovenesc poate să se „sufoce”.
Nu vrem să facem din țânțar armăsar, urmărim doar să le spunem lucrurilor pe nume, lucruri despre care se tace în fotbalul din Moldova. Iar de tăcut se tace ani de zile deja. Noi suntem de părerea că aceasta este o înșelăciune a întregii comunități de fotbal din țară, iar acest lucru este unul absolut incorect. Cu toții merităm cu siguranță mai mult.
P.S. Apropo, efectuarea propriei investigații nu a fost dificilă. Multă informație, negru pe alb, este accesibilă pe site-urile UEFA și FIFA. De exemplu, aici, accesând acest link – https://ru.uefa.com/insideuefa/about-uefa/news/025c-0f8e784fbefb-3c5da5a6c402-1000–%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8C-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B5%D1%84%D0%B0-%D0%B2%D1%8B%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BB-%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D0%BC-236-5-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D1%80/?fbclid=IwAR32iDgpBeP5KewQJSgVxTZHeL0e_5Sfm24KzND9bgkgqYJuPKmClin4JTs