PersonalitățiȘtiriPersonalitățiȘtiri

Alexandru Scrupschi: “Fotbalul pentru copii și tineret nu primește sprijinul de care are nevoie”

By decembrie 5, 2020decembrie 8th, 2020Niciun comentariu

Fostul atacant al formației „Constructorul” Chișinău, Alexandru Scrupschi, acordă rareori interviuri. Dacă se întâmplă acest lucru, este din motive speciale. Alexandru a vorbit cu www.scor.md și a recunoscut că este foarte îngrijorat de situația din fotbalul moldovenesc. Potrivit acestuia, nivelul Diviziei Naționale a scăzut semnificativ, antreprenorii nu vor să investească în fotbal, iar școlilor pentru copii nu li se acordă atenția și sprijinul cuvenit.

 – După părerea Dvs, cum merg lucrurile în fotbalul moldovenesc?

– Cred că lucrurile merg foarte prost. Nivelul campionatului Moldovei scade drastic de la an la an. Acest lucru se aplică absolut tuturor ligilor. Există, de asemenea, o regresie vizibilă în rândul arbitrilor. Anul acesta arbitrajul a fost la cel mai scăzut nivel posibil. Nu-mi amintesc să se fi făcut vreodată atâtea greșeli grosolane.

– Ce lipsește în fotbalul moldovenesc?

– Nu există suficient divertisment. Totul este în regulă cu difuzările, dar ce se poate arăta în acest moment … Se întâmplă foarte rar să vezi un joc de calitate. Practic se observă doar tehnici de: lovește și fugi. Nu se observă vreun gând logic. Desigur, fotbalul moldovenesc nu are finanțare suficientă, datorită căreia cluburile de fotbal ar putea crește și îmbunătăți nivelul lor.

– Comparați nivelul actual al Diviziei Naționale cu cel din timpurile în care ați jucat.

– Este greu de comparat ceea ce a fost acum 30 de ani cu ceea ce este acum. Când eram tineri, am urmat exemplul băieților care au jucat în Uniunea Sovietică. Am luat cele mai bune practici de la ei și ei au fost mentorii noștri pe teren. Acum nu există așa posibilitate. Chiar dacă vin legionari, aceștia nu sunt cu mult mai buni decât fotbaliștii noștri moldoveni, pe care îi consider talentați, dar oarecum independenți. Aceștia tebuie să te joace mai încrezător și mai calitativ!

În acei ani, oamenii veneau pe stadion pentru a vedea jucătorii îndrăgiți. Toate echipele aveau fotbaliști calificați: Sergiu Epureanu, Iurie Miterev, Boris Cebotari, Radu Rebeja, Sergiu Dinov, Ivan Tabanov, Valeriu Pogorelov, Sergiu Stroenco … Putem enumera și enumera. În orice club existau lideri.

– Ce trebuie făcut pentru a schimba situația în bine?

– Totul începe cu fotbalul pentru copii și tineret. Îmi amintesc vremurile când jucam fotbal la o școală pentru copii și tineri. Pe atunci mergeam constant la turnee. Uneori mai pierdeam, dar putem învăța și din eșecuri ceva util. Nu trebuie să rămâi în limitele propriului club și să te gândești cât de bun ești. De exemplu, fotbaliștii noștri de 16 ani joacă cu demnitate cu rivalii lor, însă dacă de mers mai departe – nu putem rezista nimănui. Aceștia trebuie să meargă la turnee, iar federația de fotbal trebuie să ajute cu deplasările. Cred că FMF trebuie să sprijine școlile pentru copii și tineri. Copiii trebuie să se dezvolte, îmbunătățindu-și nivelul în jocurile cu echipe din alte țări. Iar acest lucru nu trebuie să fie o întâmplare unică. La vârsta de 18 ani, băieții ar trebui să joace deja, dar nu să creadă că au perspective. Prea mulți tineri rămân la nivelul așteptărilor și perspectivelor. Și la această etapă vor rămâne toată viața și nu vor deveni profesioniști de o clasă bună!

Este necesar să deschidem academii de fotbal, așa cum au făcut Radu Rebeja și Constantin Anghel. Avem multe școli mici de fotbal care au nevoie de sprijin. Ajutorul ar trebui să vină de la federație, având în vedere situația financiară gravă a țării în timpul pandemiei.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile